h

Initiatiefvoorstel SP: synergie in de breedtesport

23 augustus 2012

Initiatiefvoorstel SP: synergie in de breedtesport

In de Perspectiefnota 2013 benoemt het college ‘versterking van de civil society’ als een van de accenten. Doel is om het zelfoplossend vermogen van mensen te versterken en de eigen kracht van de samenleving aan te boren. Met voorliggend initiatief doet de SP een concreet voorstel om de daad bij het woord te voegen.

Door synergie meer bereiken.
Wij zien mogelijkheden om door vernieuwende en creatieve vormen van samenwerking:

  • kinderen uit kansarme gezinnen gratis of tegen een laag tarief te laten sporten;
  • ouders van deze kinderen een kans te bieden zich in te zetten voor de samenleving;
  • organisaties vanuit een eigen en een maatschappelijk belang de kans te bieden hun boodschap over te brengen op deze gezinnen;

Ofwel: drie vliegen in een klap. De betrokkenen bereiken samen meer dan ze afzonderlijk zouden kunnen bereiken: synergie die verder gaat dan efficiencyvoordeel. Resultaat: meer betrokkenheid bij de samenleving, activeren van de kracht van mensen en kansen om een gezonde boodschap aan mensen over te brengen. Het principe is naar onze mening op meer plaatsen toe te passen. Wij nodigen het college van harte uit om dit ook te doen.

Het voorstel.
Breedtesport kan en wordt door alle lagen van de bevolking beoefend. Het plezier van bewegen en de gezelligheid van het clubleven staan voorop. Presteren en winnen komen op de tweede plaats. Breedtesport vervult een belangrijke rol in de samenleving. Alle reden dus om breedtesport te stimuleren.

Op dit moment wordt er subsidie gegeven om kinderen uit kansarme gezinnen te laten sporten door de contributie te betalen en sportkleding te geven. De gemeente betaalt dit en er zijn sponsors die dit gedeeltelijk bekostigen.
De belanghebbenden in deze subsidieregeling zijn: het kind, de ouders van het kind, de voetbalclub, plaatselijke bedrijven, gemeente, provincie, zorgverzekeraar, onderwijs, KNVB. Deze belanghebbenden zouden slimmer samen kunnen werken.

Met de volgende constructie kan er een veel groter gebruik worden gemaakt van synergie:

  • Kind vermaakt zich met het sporten. Dat is gezond en het is goed voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden.
  • Sportvereniging krijgt de contributie betaald van Sportservice Noord Brabant
  • Ouders van het kind kunnen met waardebon sportkleding met korting aanschaffen bij retailer. Als tegenprestatie gaan zij vrijwilligerswerk doen bij de club met als gevolg dat er een betere sociale integratie ontstaat.
  • Vereniging krijgt een nieuw lid en zij krijgt er een of meer vrijwilligers bij.
  • De kosten worden betaald door gemeente, plaatselijke bedrijven en zorgverzekeraars.
  • De vereniging organiseert en/of faciliteert samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties activiteiten op het gebied van – bijvoorbeeld -:
    • Opvoedingstips (onderwijs)
    • Omgaan met leerproblemen (speciaal onderwijs)
    • Gezonde eet- en leefgewoonten (zorgverzekeraar)
    • Excursies naar plaatselijke bedrijven en/of informatie over bedrijven in het clubblad of de website van de club.
    • Idem voor wat betreft informatie over gemeentelijke taken in en plannen met de wijk (gemeente, Twern)
    • Sportservice Noord Brabant zorgt voor algehele coördinatie en evaluatie

Kortom: diverse maatschappelijke doelen worden op deze manier bereikt. En alle betrokken partijen krijgen iets en geven iets. De SP vindt bovengenoemde constructie, of een variant daarop, de moeite van een nadere uitwerking meer dan waard. We leggen daarom het volgende besluit voor aan de raad:

Besluit:

  1. Het college op te dragen om het principe van synergie in de breedtesport samen met betrokken partners en organisaties in 2012 uit te werken tot een concrete aanpak en dit vervolgens in te voeren.
  2. Het college op te dragen samen met betrokken partners en organisaties in 2012 te onderzoeken of het principe van synergie ook op andere gebieden is toe te passen (bijvoorbeeld in cultuur, onderwijs, buurt- en wijkwerk) en de raad te informeren over de resultaten daarvan.

SP Tilburg: Hans Kokke, Bart van de Camp, René Spieringhs, Corrie Laming

Het voorstel wordt besproken op de raadsagenda van 10 september a.s.

U bent hier