h

Omstreden sociaal akkoord van thuis- en huishulpen Thebe geschrapt

29 november 2012

Omstreden sociaal akkoord van thuis- en huishulpen Thebe geschrapt

Het omstreden sociaal akkoord dat aan de werknemers van zorgorganisatie Thebe is voorgelegd, is van tafel. De zorgorganisatie gaat in gesprek met de ondernemingsraad, de cliëntenraad en de ledenvereniging. Dat heeft de directie gisteren laten weten.

Met het akkoord zouden werknemers van ‘thuishulp’ in ‘huishulp’ veranderen. Dat zou een ge¬dwongen achteruitgang in salaris van 2,50 euro per uur betekenen. Uit een interne enquête onder de huidige 750 thuishulpen die bij de twee onderdelen van Thebe werken, te weten Huishoudelijke Zorg en Huispitaal, bleek dat 52 procent daarvan geen handtekening onder het akkoord zou zetten.

De maatregel werd ingegeven door een sterk verminderde vraag naar thuishulpen. De betreffende groep mensen werken vooral in de omgeving van Tilburg en omstreken zoals de gemeenten Oosterhout, Gilze en Rijen en ook Dongen.

Vooraf kondigde Thebe aan dat wie niet zou tekenen, zou worden ontslagen. Dit gebeurt voorlopig niet. De organisatie stelt in een verklaring ‘Thebe zet nu geen collectieve ontslagprocedure voor de thuishulpen in gang’. Vakbondsvertegenwoordiger Sander Martins van Abvakabo FNV is content, maar: „Dit zegt nog niks. We zijn uitgenodigd om op 11 december te komen praten. Als Thebe verwacht dat we dan alsnog voor een lager salaris gaan tekenen, zullen we er niet eenvoudig uit komen samen.” Aldus Martins.

Op maandag 26 november bracht de bijeenkomst van AbvaKabo FNV meer dan honderd thuiszorgmedewerkers op de been in het Corpac Huis aan het Reitseplein in Tilburg. Uit de bijeenkomst bleek met name de protestbereidheid van de thuiszorgers en die was zeer groot.

U bent hier