SP bijdrage voor de begroting 2013
SP bijdrage voor de begroting 2013
Gisteren hield Hans Kokke, in zijn rol als fractievoorzitter van de Tilburgse SP-fractie, zijn betoog tijdens de bespreking van de begroting 2013.
Hieronder treft u onze tekstbijdrage voor de begroting 2013.
Geachte leden van de raad, college, aanwezigen en luisteraars,
De begroting voor 2013 staat vandaag en donderdag op de rol. Het is voor de SP helder dat we de mensen, die aan de onderkant zitten, niet vergeten. Zeker niet als we zien dat deze groep de komende tijd gaat groeien. We zijn nog steeds niet uit de crisis en we denken dat het effect van deze crisis voor veel mensen dit jaar duidelijker voelbaar zal worden. Meer mensen zullen hun baan gaan verliezen en mogelijk ook hun huis. We zien dat het aantal mensen in de bijstand afgelopen jaar met 2 procent gegroeid is en er leven nu al ruim 10.000 Tilburgers in armoede. Het is belangrijk dat de gemeente mensen kansen biedt om, met wat hulp, er weer bovenop te komen. Om alles goed in kaart te brengen, zullen we een motie indienen. Want er is wel ruimte gemaakt in de schuldhulpverlening, maar wij krijgen de indruk dat deze ruimte niet voldoende is. Het zou heel vervelend zijn als we mensen aan het loket moeten weigeren omdat er geen plaats meer is.
Maar het gaat ook verder. Mensen, die mogelijk hun huis uit moeten, zullen ook ergens moeten wonen. Wij blijven ons zorgen maken over het aanbod van sociale woningen. Volgens de SP moet er in elk nieuw bouwproject een samenhang zijn tussen sociale woningen en andere woningen. En nu ik het toch over bouwprojecten heb, moeten we als gemeente duidelijke keuzes maken. Met welke bouwprojecten gaan we door en met welke gaan we stoppen. En niet zoals het college voorstelt om maar met alles door te gaan. Want dat is niet van deze tijd. Sterker nog, zo gaan we bouwen voor leegstand. Een goed voorbeeld hiervan is Den Mortel in Udenhout. Er zijn heel veel goede argumenten om hier niet te gaan bouwen: er is geen vraag naar, er zijn alternatieven om elders te bouwen en het kost net zo veel om het niet te doen dan om het wel te doen. En het enige argument dat het college er tegen inbrengt is: we hebben het zo afgesproken met de ontwikkelaar, dus we gaan het doen.
De SP gelooft in mensen en de bijdrage die ze kunnen leveren aan de maatschappij. Daarom is het belangrijk om mensen met een uitkering weer aan een baan te helpen. We zien dat het college, door verschillende maatregelen, deze mensen wil helpen. Twee van deze maatregelen zijn impuls stimuleringsfonds werkgevers en impuls innovatie onderkant arbeidsmarkt en onderwijs. Een optimaal resultaat halen we uit deze extra investering, als de hele keten van arbeidsintegratie goed wordt aangepakt. Dus ook het traject voordat iemand toe is aan een plek bij een bedrijf of op een opleiding. We roepen het college op om die hele keten goed te regelen en dienen hiervoor een motie in.
Tevens dienen we een motie in over het volumebeheer van de Diamantgroep: biedt de mensen met een tijdelijk contract en de mensen op de huidige wachtlijst een dienstverband aan als een alternatieve route naar werk niet realistisch is. Het idee erachter is heel simpel: hoe minder mensen in de bijstand, hoe beter.
Een andere manier waarop mensen een bijdrage kunnen leveren is door mensen mee te laten doen in hun straat, wijk of buurt. Wanneer de gemeente alleen maar uit blijft gaan van haar eigen ‘agenda’ en alleen burgers betrekt of steunt als het haar uit komt, dan gaat het natuurlijk nooit lukken met die civil society. Als bewoners bij de gemeente geen gewillig oor vinden, moet je niet verwachten dat ze luisteren naar mooie praatjes over ‘eigen kracht’ en ‘participatie’.
En daar zien we toch nog wel flinke tekortkomingen. Ik zal een tweetal voorbeelden noemen. Ten eerste de wijkraden. De komende tijd vragen we veel van de wijkraden. Bijvoorbeeld dat deze wijkraden zelf hun buurthuizen gaan runnen of in het kader van de WMO. Over de buurthuizen en de mensen daarin faciliteren is ons standpunt helder.
Over de WMO wil ik nog wel even iets zeggen. Wij zijn het met het college eens, dat er in de WMO meer wijkgericht gewerkt moet gaan worden. Maar tot nu toe hebben we veel papier gezien, maar de wijkraden weten nog steeds niet hoe zij nu hiermee aan de slag kunnen gaan. En waar de wijkraden helemaal dol van worden, is dat ze nu nog steeds zitten te wachten op de nota burgerparticipatie. Wij vinden het een schande dat dit zo lang moet duren en wij kunnen het gevoel van de wijkraden helemaal begrijpen, als ze zeggen dat ze zich niet serieus genomen voelen.
Als tweede voorbeeld wil ik op het winterparadijs terugkomen. Wij vinden het zuur dat de gemeente voor zo’n initiatief niet haar nek durft uit te steken en zich verschuilt achter ‘precedentwerking’. In plaats van te kijken naar de mogelijkheden, lukt het ons in de politiek elke keer om te kijken naar de onmogelijkheden. Het is dan ook niet raar dat de kloof tussen politiek en burgers groter wordt. Want de mensen snappen het niet. Dus zal de SP een motie indienen om deze initiatieven weer mogelijk te maken en de mensen weer te laten zien dat de gemeente een helpende hand kan bieden bij ideeën van de mensen zelf.
Ook wil ik even onze verbonden partijen aanstippen. De gemeente Tilburg keert zichzelf als aandeelhouder van BAT NV een extra dividend van 1,5 miljoen uit. Wethouder Möller maakt hier goede sier mee. Als klant zet de gemeente Tilburg ondertussen BAT NV op scherp als het gaat over marktconforme tarieven. Daar kan wethouder Lauwerier mee voor de dag komen. En als overheid draagt de gemeente Tilburg het BAT tegelijkertijd op om voldoende werkvolume te genereren voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Hiermee hoopt wethouder Blauwbroek zijn beloften waar te maken. Afzonderlijk klinkt het allemaal logisch en ‘lekker’ bedrijfsmatig. Bij elkaar opgeteld geeft het natuurlijk een bizar beeld: we vreten het leeg, we knijpen ze af en we verwachten een wonder. We vragen de verantwoordelijke wethouders of ze in de gaten hebben waar ze mee bezig zijn.
Als laatste wil ik nog 2 nieuwe voorstellen doen. Ten eerste willen wij we op dit moment geen extra middelen toekennen voor Citymarketing. Laat eerst maar eens zien wat de plannen zijn. Nu een half miljoen extra uitgeven zonder dat we weten waaraan en waarom, getuigt niet van deugdelijk financieel beleid. En we geven de wethouder de tip mee om in zijn plannen ook eens nuchter na te denken over de rol die onze eigen bewoners en onze ondernemers kunnen spelen in de promotie van Tilburg als stad om te wonen, te werken, te ontspannen en te studeren. En ja, dan helpt het wanneer zij zich ook echt onderdeel voelen van de stad. En zo komt ook bij citymarketing het belang van burgerparticipatie om de hoek kijken!
Ons tweede voorstel is dat het college gaat onderzoeken om de Ireen Wüst ijsbaan te gaan verkopen. Deze ijsbaan is niet het succes geworden waarvan velen dachten dat het wel zou worden. Ook is het zo dat er hier veel geld naartoe gaat. De komende jaren zeker 150.000 euro per jaar. En ondertussen gaan de sporttarieven omhoog en wordt het onderhoud aan de sportaccommodaties versoberd. Wij dienen hiervoor een motie in. Daarnaast hebben we nog wel een gratis tip aan het college om – in afwachting van een koper - het bezoekersaantal te verhogen. Geef iedere bezoeker van het winterparadijs een gratis kaartje van de Ireen Wüstbaan, zodat je de mensen uit Udenhout en omstreken laat zien dat gemeente Tilburg er niet alleen is voor de stad Tilburg en dat misschien de mensen door een gratis kaartje vaker naar de ijsbaan zullen komen.
Tot slot, voorzitter, wil ik iedereen oproepen om de komende tijd niet alleen naar zichzelf te kijken maar ook naar de mensen om ons heen. En dat we met elkaar werken aan een mooi en sociaal Tilburg. Waar het fijn werken, wonen en leven is.