h

Verbouw gemeentehuis dankzij SP met extra aandacht voor arbeidsintegratie!

26 maart 2013

Verbouw gemeentehuis dankzij SP met extra aandacht voor arbeidsintegratie!

Tilburg gaat starten met het ontwerpen van een vernieuwd (verbouwd) gemeentehuis dat mogelijk 74 miljoen euro gaat kosten. In plaats van de huidige vijf werklocaties, blijven er nog twee over: Stadskantoor 1 bij de Kattenrug en Stadskantoor 2 aan het Koningsplein. De SP is hier voorstander van.

Raadslid Corrie Laming: “We vinden 74 miljoen euro veel geld. Ondanks dat, is de SP wel vóór deze verbouwing omdat het huidige gebouw versleten is. Maar dan willen we niet alleen een beter gebouw. We willen met die 74 miljoen ook iets extra’s doen aan arbeidsintegratie. Dat heeft de SP met succes afgedwongen!”

Waarom is de verbouwing nodig?
Verbouwen van het gemeentehuis is hard nodig omdat het huidige gemeentehuis zwaar verouderd is en letterlijk uit elkaar valt. De sierplaten aan de buitenkant laten los. Het binnenklimaat is niet meer goed te regelen, waardoor sommige werkkamers veel te koud (16 graden!) en andere kamers weer veel te warm worden. De gangen met links en rechts aparte werkkamers past ook niet meer bij de nieuwe manier van werken. We willen immers geen ambtenaren die vanuit hokjes werken en denken.
Alleen ‘opknappen’ is niet voldoende. En nieuwbouw is nog duurder. Verbouwen is dus de beste optie.

Niet alleen geld naar stenen, maar ook nieuwe kansen voor ménsen.
Het college wil dat het gemeentehuis het meest duurzame gemeentehuis van Nederland wordt. Dat betekent onder andere dat alleen zeer milieuvriendelijke materialen worden gebruikt en dat de verlichting en verwarming in het gebouw energiezuinig is. Een nobel streven, maar dit maakt de verbouwing wel duurder. De SP is hier onder voorwaarden mee akkoord gegaan: extra investeren in milieu alleen als het college ook extra investeert in mensen.
Corrie Laming: “We hebben gezegd dat de SP met deze extra kosten op milieu akkoord zouden gaan als de verbouwing ook gebruikt wordt om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een werkplek of een stageplek te bieden. En we hebben duidelijk gemaakt dat het college hierin verder moet gaan dan alleen maatschappelijk verantwoord aanbesteden ”.
Het college ging hier mee akkoord. Allereerst gaan nu de ontwerpers het nieuwe gebouw tekenen. Dat duurt tot eind 2013. Daarna beslist de gemeenteraad of de verbouwing daadwerkelijk kan starten. Dan moet het college duidelijk maken hoe ze de investering in mensen vorm gaat geven en dat ze meer gaat doen dan het gangbare of dat wat ze wettelijk al verplicht is. Daar zal de definitieve stem van de SP van afhangen!

U bent hier