h

Ook Tilburg demonstreert mee op het Malieveld

9 april 2013

Ook Tilburg demonstreert mee op het Malieveld

Door: Petra van Middendorp

Tilburg – Ruim 6000 thuiszorgmedewerkers hebben zaterdag geprotesteerd op het Malieveld in Den Haag tegen de aangekondigde bezuinigingen in de thuiszorg. ‘Handen thuis, Rutte!’ was een veel gehoorde kreet. Het plan van Rutte om 1.1 miljard euro te bezuinigen in de thuiszorg was ook voor de 33 Tilburgse demonstranten, gesteund door de SP Tilburg, een reden om mee te demonstreren. Om half tien ’s ochtend gingen zij met de bus, geregeld door Abvakabo/FNV, richting Den Haag.

Om twaalf uur ’s middags begon het Malieveld vol te stromen met thuiszorgmedewerkers uit het hele land. Spandoeken, vlaggen en zelfs een doodskist moesten duidelijk maken dat de aangekondigde bezuinigingen een doodsteek zijn voor de thuiszorg. 100.000 Banen gaan verloren wanneer Rutte deze maatregelen door laat gaan.

Vanuit het Malieveld vertrok er een mars richting het plein aan het Lange Voorhout. De stoet die door politie te paard werd begeleid, trok met veel lawaai door de binnenstad van Den Haag. Trams konden niet verder rijden, auto’s moesten stoppen en fietsers afstappen, dit allemaal om de ruim 6000 luid protesterende demonstranten te laten passeren.

Op het plein werd nog eens pijnlijk duidelijk wat deze bezuinigingen betekenen voor de thuiszorgers. 1.1 Miljard euro bezuinigen betekend 100.000 banen weg. Uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door Kiwa in opdracht van Abvakabo/FNV blijkt dat dit een schijnbezuiniging is. Een besparing van 1.1 miljard euro brengt ruim 860 miljoen euro aan andere zorgkosten mee. Deze maatregel levert netto 240 miljoen euro op. De kosten voor de dan aan te vragen WW uitkeringen zijn in dit bedrag niet mee gerekend. Niet alleen voor de medewerkers is dit even slikken, ook voor de cliënten die dagelijks hun zorg krijgen is het een ramp. Ook zij verliezen hierdoor hun vertrouwde hulp.

Verschillende politici waren naar het Lange Voorhout gekomen. Zo ook staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid, welzijn en sport. Met zijn speech probeerde hij de angst bij de thuiszorgers weg te nemen. Van Rijn: “Ik snap dat deze plannen van het kabinet onzekerheid met zich meebrengen.” Maar wanneer Van Rijn zegt dat ‘deze bezuinigingen in de zorg nodig zijn’ kon hij door luid boe-geroep, waar menig voetbalsupporter nog wat van kan leren, amper zijn speech af maken. Hij beloofde aan het einde van zijn speech om, naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek, in gesprek te gaan met Abvakabo/FNV.

Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP, deed het beter. Die mocht een applaus in ontvangst nemen voor zijn steun aan de thuiszorgers. Roemer: “Als er ergens geld vandaan gehaald kan worden dan is het wel bij de industrie. Of wat te denken van de zorgverzekeraars? Die hebben 500 miljoen euro aan winst behaald! Schaf de marktwerking in de zorg af. Dat levert ruim 2 miljard euro op. We gaan door. We moeten door. Al moeten we heel Nederland plat leggen!”

FNV-voorzitten Corrie van Brenk, de eerste kandidaat voor het voorzitterschap van de FNV, spreekt van ‘een fiasco voor de thuiszorg’. Van Brenk: “Als dit doorgaat, dan zijn de gevolgen ervan niet te overzien. Het kabinet wilt juist dat mensen langer thuis blijven wonen. Dan moeten ze niet de thuiszorg afbreken, dan moeten ze die juist nog meer verbeteren. Een opname is een verpleegtehuis is vele malen duurder dan hulp via de thuiszorg.”
8 Juni is een dag om in de agenda te noteren. Dan volgt er, tenzij het kabinet de bezuinigingen niet door laat gaan, een nieuwe demonstratie. De exacte locatie is nog niet bekend. Wordt vervolgd.

U bent hier