h

OPA en Geen Culturele Hoofdstad in Politiek Café Buskruit op 25 september 2013 j.l.

1 oktober 2013

OPA en Geen Culturele Hoofdstad in Politiek Café Buskruit op 25 september 2013 j.l.

Nadat ongeveer 25 mensen zich verzameld hebben in het Café, gaat de avond van start, en de opening word gedaan door Kevin Hordijk. De onderwerpen zijn ouderenbeleid, culturele hoofdstad, en ten slotte de columnist Cees van Raak, die het onder andere gaat hebben over het koningshuis. De avond wordt eerst opgeluisterd door mooie zang met gitaar, door de mooie jonge Anne van Damme.

OPA en 50plus

Aan de staantafel met microfoons schuiven aan de heer Dick Schouw, voorzitter van de nieuwe ouderenpartij OPA (Ouderen Politiek Actief), en Herman Mondriaan, Statenlid 50plus Noord-Brabant.

Waar het debat natuurlijk over gaat is het financieren van de ouderenzorg in ons land, wat ook weer te maken heeft met de pensioenen en het beleid van de huidige regering, en wat op dit moment voor de ouderen een heel heet hang ijzer is.

Dick Schouw heeft het over de bezuinigen van het kabinet, dat de ouderen er de komende jaren 6% op achteruit gaan en dat de komende 25 jaar de generatie van 65 jaar en ouder in omvang toe gaat nemen. Dick vindt, dat hij de partij OPA veel eerder had moeten oprichten, gezien de financiële ontwikkelingen. Uit het publiek wordt aangegeven dat er toch meer dan genoeg geld in de pensioenpot zit, zoals ook al aangegeven in de diverse praatprogramma’s. Volgens Herman Mondriaan is het punt echter dat ouderen ook steeds ouder worden en er daarom meer geld nodig is. Een jongeman in de zaal, zegt.. mijn generatie wil graag werken en premie betalen voor de pensioenen, maar komt gewoon niet aan werk. Hebben de ouderen niet geprofiteerd van de tijd, Volgens Herman Mondriaan valt dat wel mee, want zijn zoon is docent, het zoals hijzelf vroeger, maar bouwt nu meer pensioen op dan hij vroeger op dezelfde leeftijd.

Geen Culturele Hoofdstad?!

Aan de staantafels schuiven aan de heren Joost Heijthuijsen (één van de directieleden van Incubate), Matthijs Rumke (Artistiek Directeur van Het Zuidelijk Toneel), en Chris van Koppen (directeur BKKC).

“Waar is het misgegaan?’, vraagt presentator Kevin Hordijk aan de heren. Joost Heijtheijsen antwoord als eerste. Het idee van de B5 als culturele hoofdstad is ontstaan uit de verkoop van Essent, omdat de provincie graag deze gelden duurzaam wilden inzetten. Ook zou het kunnen liggen, dat we uitstraalde dat we niet genoeg wilde. Men is het daar niet zo mee eens, Matthijs Rumke geeft aan dat het doel er nog steeds is, om de cultuur van de Brabantse steden te verstevigen. Er zijn uiteenlopende reden volgens de 3 gastsprekers waarom het fout ging. Een vrouw uit de zaal vraagt.. “waarom heeft u het volk er niet bij betrokken, en alleen maar het bedrijfsleven. Volgens Joost Heijthuijsen is dat niet zo, er zou dan zelfs meer geld nodig zijn. Er word kortom heel verschillend gedacht, zowel door de 3 sprekers, als ook door de zaal.

Kevin bedankt de 3 sprekers en muzikante Anne van Damme streelt onze oren weer met een prachtig mooi nummer. Als laatste onderwerp komt Columnist Cees van Raak met zijn verhaal over het koningshuis aan bod. Hij gaat in op de geschiedenis van ons koningshuis.

Hij verteld eens open en eerlijk, dat bij de dood van koning Willem III, het Oranje huis ophield te bestaan, omdat Willem 3 kinderloos is gestorven. Maar na veel omwegen Wilhelmina toch de naam van oranje heeft gekregen. Dus het koningshuis zo we het nu kennen legt hij uit heeft helemaal geen recht op de troon en de naam van oranje van Nassau.

Columnist Cees van Raak

De avond wordt door Kevin afgesloten met iedereen te bedanken voor de opkomst, en wenst een ieder een wel thuis, en tot een volgende keer.

U bent hier