h

SP gaat op pad met Re Newt

18 december 2013

SP gaat op pad met Re Newt

Niet alleen de SP gaat regelmatig de straat op om te spreken met mensen. Er is nog een groep die zich vaak laat zien, door heel de stad, en gisteren mocht ik met ze mee.

De dames en heren van Re-newt verzorgen het jeugdwerk in Tilburg. Naast het reguliere werk met de jongeren is er ook de “plus aanpak”. Deze manier van werken zorgt dat jongeren preventief in beeld zijn bij het jeugdwerk en dat ze bekend zijn binnen het hele netwerk dat daarbij hoort. Deze manier van werken lijkt te werken.

In een herkenbaar busje reden we de hele stad door op  zoek naar “hangjeugd”om aan te spreken. De professionals draaien daar hun hand niet voor om. De gesprekken zijn gemoedelijk maar met een duidelijke boodschap. Een enkele groep heeft geen zin in bemoeienis en “stond net op het punt om weg te gaan”. De langzaamste van het stel zegt verder nog dat ze er eigenlijk nooit staan.”Dit was de eerste keer.”

In een stad lijkt het voor omwonenden vaak moeilijker om op een groepje jongeren af te stappen. Een groep kan worden gezien als bedreigend. Er wordt door de buurt ook geen kennis gemaakt met de jongeren. Veel mensen komen pas in actie als ze al een tijdje overlast ervaren en daardoor boos zijn. Hierdoor wordt al snel overlast gemeld. Voor mensen die vaker last hebben van jongeren in de omgeving geeft Re-newt ook een cursus over het aanspreken van jeugd. Hiermee kunnen problemen al snel voorkomen worden om dat wederzijds onbegrip weggenomen kan worden.

Natuurlijk zijn er in Tilburg ook overlast gevende jongeren, daarom is het goed dat Re-newt er is en dat ze snel kunnen schakelen tussen het reguliere jongerenwerk en politie of wijkteams. Het zwaarste, nieuwste middel van Re-newt is de methode ‘mate(n) van de straat’ waarin de jongerenwerkers op succesvolle wijze jeugdgroepen in kaart brengen, analyseren en weten te begeleiden naar hang jongeren zoals ze horen te zijn. Jongeren die kletsen, chillen en verder geen vlieg kwaad doen.

Reactie toevoegen

U bent hier