h

Het resultaat van de onderhandelingen: Tilburg Socialer!

7 mei 2014

Het resultaat van de onderhandelingen: Tilburg Socialer!

Dinsdag 29 april stemden de leden van onze afdeling unaniem in met het coalitieakkoord.

Dit betekent dat de komende vier jaar de SP de stad Tilburg mee gaat besturen. Veel zaken uit ons verkiezingsprogramma zijn ook daadwerkelijk in het coalitieakkoord terecht gekomen. Wat hebben wij weten te bereiken? Hieronder zullen we kort de belangrijkste punten uitleggen.

Zorg.

De zorg is een van de belangrijkste zaken die de komende jaren zullen gaan spelen. De komende drie transities zullen ervoor zorgen dat er meer taken bij de gemeente komen te liggen, met daarbij forse bezuinigingen op het budget. De SP heeft er in Tilburg altijd voor gepleit om er extra geld beschikbaar te stellen om deze drie transities goed te laten “landen” en dat hebben we kunnen realiseren. De komende jaren is er een reserve van minimaal 10 miljoen gereserveerd om de gevolgen van de landelijke bezuinigingen op te vangen.

Wonen.

In ons verkiezingsprogramma stond dat we meer sociale huurwoningen wilden gaan verduurzamen. Op deze manier kunnen de energielasten van mensen naar beneden terwijl het ook beter voor het milieu is. We hebben in het akkoord afgesproken dat dit ook gaat gebeuren. Tevens hebben we afgesproken dat we voor voldoende sociale huurwoningen blijven zorgen. Dit alles in blijvend overleg met de woningcoöperaties.

Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat de woonlasten de komende jaren niet veel zullen gaan stijgen.

Wijken.

De mensen in de wijken en buurten mogen gaan meebepalen en meebeslissen wat er in hun buurt of wijk moet gaan gebeuren. Hiervoor zullen we de wijktoets gaan gebruiken. Met deze toets kunnen we zien welke zaken er in de wijk of buurt spelen. Met deze maatregelen zal de betrokkenheid van de burgers vergroot gaan worden. Ook de zorg zal steeds meer georganiseerd worden op wijk- en buurtniveau, dichter bij de mensen.

Tevens stond er in ons verkiezingsprogramma dat SP Tilburg staat voor meer groen in wijken en buurten. Ook dit hebben we in het coalitieakkoord weten te krijgen. We gaan de komende jaren fors investeren in het vergroenen van wijken en buurten. Zo hebben we voor elkaar gekregen dat er een Stadsbos komt en dat er een investering in groenonderhoud komt. Op deze manier zorgen we ervoor  dat onze wijken en buurten mooier en krachtiger worden.

Een andere verkiezingsbelofte, het heropenen van de stadswinkels, is ook in het coalitieakkoord terecht gekomen. Tevens hebben we ervoor gezorgd dat de bezuinigingen op armoedebestrijding teruggedraaid worden en dat een deel van de bezuiniging op het Natuurmuseum ongedaan gemaakt wordt. Dus al met al een mooi en evenwichtig akkoord, waarmee we als SP de komende jaren goed vooruit kunnen!

Hans Kokke zal de wethouder worden voor ons, met onder andere de zorg, sport en inkomensondersteuning in zijn portefeuille. De fractie heeft Rene Spieringhs als nieuwe fractievoorzitter gekozen.

”Ik ben heel blij met dit akkoord en de deelname aan het nieuwe college.”, aldus Bob Jansen, de nieuwe voorzitter van de afdeling SP Tilburg. “Maar ook dat onze leden het unaniem hebben omarmd en dat er vele punten van ons verkiezingsprogramma in het akkoord terecht zijn gekomen.”

Het volledige collatieakkoord kunt u nalezen op:

Download (pdf)      

Reactie toevoegen

U bent hier