h

Maiden speech fractievoorzitter René Spieringhs

21 mei 2014

Maiden speech fractievoorzitter René Spieringhs

Om te beginnen wil ik graag alle mensen die bij het proces van totstandkoming van dit akkoord betrokken waren bedanken. In het bijzonder Hans Dieteren die het proces op een heel prettige manier bewaakt heeft. In een goede sfeer is er constructief samengewerkt aan een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Op een aantal terreinen zijn specifieke afspraken gemaakt en de SP staat daar voor!

Ik heb mijn fractie beloofd dat ik geen eindeloze verhalen ga houden…

Er komt deze periode veel op ons af. Er zal meer moeten gebeuren met minder middelen. De SP in Tilburg realiseert zich dat we NU nog te weinig invloed hebben op het landelijke beleid. Ondanks dat willen we dat iedereen in Berkel-Enschot, Udenhout en Tilburg mee kan doen in de maatschappij. Of het nu gaat over werk, cultuur, sport of onderwijs. Dit coalitieakkoord zorgt ervoor dat Tilburg socialer wordt, waarbij de mens en kwaliteit centraal staan. 

De SP ziet verder dat we in deze gemeente de zorg krijgen die we nodig hebben. Deze wens vindt zijn weg naar dit coalitieakkoord onder andere in de egalisatiereserve drie decentralisaties. Dit is een reserve van minimaal 10 miljoen euro om mogelijk zware klappen binnen de decentralisaties op te vangen. Maar omdat het niet alleen om de dekking gaat is het goed om te zien dat ook de signalerende functie van de huishoudelijke hulp op waarde wordt geschat en dat ook het monitoren van de zorg aandacht krijgt.

Het is prettig om hier ook te kunnen refereren aan het sociaal manifest waarin drie partijen in januari van dit jaar gezamenlijke wensen en doelen hebben vastgelegd. De SP ziet dit manifest de komende periode gerealiseerd. 

Dan wil ik nog even stilstaan bij het duurzame karakter van dit coalitieakkoord. En dan met name over het groen. We zijn blij dat er geld gereserveerd is voor uitbreiding van groen in en om de stad. Want dit draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de stad, en ook aan de gezondheid van de Tilburgers.

Zoals u merkt is de SP erg blij met dit akkoord. Het gaat uit van heel de mens en is “levensbestendig” van onderwijs tot zorg en daarbij blijven de financiën op orde. We laten met dit akkoord zien dat we ook bij grotere projecten niet rigoureus op de rem trappen, maar ook dat we niet met oogkleppen op keihard gas gaan geven. Bij deze instelling hoort overleg en samenwerking. Samenwerking met de hele raad en de hele stad inclusief de dorpen.

We spreken hier dan ook uit dat we een andere stijl van besturen willen met andere verhoudingen. De SP ziet deze coalitiedeelname als een verandering waarbij een lerende insteek past om zo de juiste modus te vinden om samen op te trekken als burgers en met burgers van deze gemeente.

Ik zou het kort houden en ben niet van plan het hele akkoord hier voor te dragen, daarom tot slot:

De SP ziet in dit coalitieakkoord een mooi startpunt voor de eerste vier jaar van een sterk, sociaal en duurzaam programma.

René Spieringhs

Reactie toevoegen

U bent hier