h

Bij ambacht liggen grote kansen

11 juli 2014

Bij ambacht liggen grote kansen

Met kennis en kunde van oude ambachten is veel te verdienen. Daarom willen SP en CDA dat er in Tilburg middelen komen om werk in die sector te stimuleren. Gisteren namen raadsleden samen met twee Tweede Kamerleden een kijkje in de keuken bij ambachtelijke bedrijven.

Ze studeerde rechten en aan de Pabo, maar Amber de Cock (22) werd er niet gelukkig. Via via kwam de Tilburgse in contact met de orthopedische schoenmakerij CSO in Moergestel. Daar is ze inmiddels ruim 2,5 jaar intern in opleiding. „Beter kan je het niet hebben”, zegt ze. „Op deze leeftijd wil je toch vooruit en op jezelf gaan wonen. Dat is niet te betalen als je een gewone studie volgt. Ik denk dat dit voor veel van mijn leeftijdsgenoten een uitkomst kan zijn.” Amber is samen met Alana Verheijen, eveneens in opleiding, verantwoordelijk voor het tekenen van de schoenen. Die worden vervolgens helemaal met de hand gemaakt. Bij het bedrijf werken steeds zo’n tien tot twaalf mensen. Echte vakmannen en -vrouwen die elke week zeventig paar unieke schoenen afleveren.

In betere tijden had het bedrijf steeds een klein tiental mensen in opleiding, deels gesubsidieerd.

Dat werd te duur. „Maar ik blijf het belangrijk vinden om eigen mensen te trainen”, zegt Jos Nouwens van CSO. „Ook als je geen subsidie krijgt. Alleen zo weet je zeker dat je goede mensen hebt.”

Ambachtelijke bedrijven als CSO hebben het lastig. Denk behalve aan schoenmakers ook aan ambachtelijke bakkers, slagers of de hoefsmid. Dat ambachtelijke bedrijven het moeilijk hebben, komt niet in de laatste plaats door concurrentie uit lagelonenlanden. En daarom is hulp nodig, vond Liesbeth Neef.

Zij richtte Ambachtshuis Brabant op. Dat initiatief steunt dit soort kleine bedrijven. Het project is nu vooral actief in het zuidoosten van Brabant. Als het aan de Tilburgse raadsleden Francy van Iersel (SP) en Rein Valk (CDA) ligt, wordt het ook in Midden-Brabant uitgerold. Daarom dienden het duo maandag een motie in om te laten onderzoeken of dat mogelijk is. Na de zomer moet daar duidelijkheid over komen. „20.000 Tilburgers zitten zonder baan”, zegt Valk. „Juist in de ambachten liggen kansen. In die sector wordt jaarlijks een omzet van 100 miljard euro gedraaid. Jonge mensen, maar juist ook de wat oudere, kunnen er omgeschoold worden en een goede baan vinden. En bovendien blijven de ambachtelijke tradities op die manier in leven.”

Om te kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat kregen de Tilburgse raadsleden gisteren een rondleiding langs vier ambachtelijke bedrijven. Kamerleden Selcuk Oztürk (PvdA) en Hans Biesheuvel (VVD) waren er eveneens op werkbezoek. Zij willen de problematiek in de Tweede Kamer aankaarten. „Jongeren weten ambachten niet goed te vinden”, zegt Biesheuvel. „Dit soort beroepen moeten we sexy maken.”

CDA en SP willen onderzoeken of ook Midden-Brabant een Ambachtshuis kan krijgen

Bron: Brabants Dagblad

Reactie toevoegen

U bent hier