h

Gelijk werk, gelijk loon

5 oktober 2015

Gelijk werk, gelijk loon

SP Tilburg heeft het college vragen gesteld over het minimum jeugdloon. Het is namelijk zo dat jongeren tot 23 jaar minder minder betaald krijgen dan het minimumloon. De SP is van mening dat het wettelijke minimumjeugloon afgeschaft zou moeten worden voor jongeren van 18 jaar en ouder. Jongeren kunnen niet rondkomen van hun loon. Bovendien leidt het minimumjeugdloon ertoe dat jongeren al snel te oud worden gevonden om ergens te werken en is het raar dat een jongere minder betaald krijgt voor dezelfde werkzaamheden.

SP Tilburg vraagt daarom aan het college of zij bereid is om een einde te maken aan het jeugdloon vanaf 18 jaar. Ook wordt gevraagd of de gemeente bereid is het goede voorbeeld te geven door binnen de gemeente medewerkers vanaf 18 jaar het loon te geven waar zij recht op hebben (in de gemeente Zwolle gaat dit al gebeuren). 
 
gestelde vragen aan het college:
1. Is het college van Tilburg bereid een einde te maken aan het jeugdloon vanaf 18 jaar en jongeren van 18 tot 23 recht te geven op het regulier wettelijk minimumloon?
 
2. Heeft de gemeente werknemers jonger dan 23 in dienst welke worden uitbetaalt volgens het minimumjeugdloon. Is er - met andere woorden - sprake van een ongelijke beloning louter op basis van leeftijd?
 
3. Is de gemeente bereid het goede voorbeeld te geven door geen jeugdloon meer te betalen, maar het loon waar zij recht op hebben? (Voorbeeld de gemeente Zwolle, waar dit inmiddels gaat gebeuren.)
 
4. Wat zijn de gevolgen voor de begroting wanneer jongeren die werken voor de gemeente het minimumloon i.p.v. het jeugdloon betalen?
 
a. Is bekend hoeveel medewerkers onder de 23 jaar bij de gemeente werken?
 
5. Zijn de financiële gevolgen hiervan te verwerken in de begroting van 2016? 

Reactie toevoegen

U bent hier