h

Zorgen voor mensen die zorg nodig hebben!

30 oktober 2015

Zorgen voor mensen die zorg nodig hebben!

Namens de SP werd door het raadslid Fráncy van Iersel vorig jaar (17-10-2014) op de Wereldarmoededag, het Zwartboek Zorgmijders aan wethouder Kokke overhandigd. Dit Zwartboek werd samengesteld aan de hand van (anonieme)reacties die binnenkwamen bij een door de SP Tilburg opgesteld meldpunt. Download hier het zwartboek.

VB: “Ik mag geen andere zorgverzekering afsluiten, ik mag geen nieuwe schulden maken, maar ondertussen gaat wel m’n gebit naar de mallemoeren. Wat is hier tegen te doen?? Is er iets wat jullie voor mijn kunnen betekenen??”

Het mag duidelijk zijn dat bij deze mensen hun financiële situatie ertoe leidt dat zij geen toegang hebben tot de zorg die zij nodig hebben. In het Zwartboek werd dan ook gevraagd aan de gemeente Tilburg of zij meer zou kunnen en willen doen dan wettelijk verplicht is?

Nu, een jaar verder zien we doordat de SP in het college zit het armoedebeleid in 2015 herijkt is waardoor de gemeente Tilburg voor 2016 vernieuwde afspraken heeft kunnen maken. Een van de maatregelen hebben betrekking op de Collectieve Zorgverzekering Minima. (CZM). O.a. de doelgroepverruiming waarbij men uitgaat van een inkomensgrens van 130% bijstandsnorm. Ook draagt de gemeente bij aan de premie.

Daarnaast is in Tilburg het initiatief ontstaan: “ het projectplan Tandzorg op-Maat”.

In Tilburg bestaat sinds drie jaar het Tilburgs Ondersteuningsfonds (TOF). Dit fonds behandelt aanvragen van mensen die in de knel raken. Nu komen ook daar veel aanvragen binnen via hulpverleners voor mensen, die niet of onvoldoende verzekerd zijn en wel acute klachten hebben, waarmee ze naar de tandarts of mondhygiënist zouden moeten. Mensen die door omstandigheden niet of te weinig verzekerd zijn, maar wel zo’n acute nood hebben aan mondzorg dat die hun gezondheid en welzijn in gevaar brengt! De begrotingen die daarbij gevoegd zijn, zijn enorm.

Het projectplan is een initiatief van de Stichting De Vonk (organisatie voor maatschappelijke activering), GGD Hart van Brabant en een Tilburgse tandarts.

Betrokken tandartsen krijgen via het TOF mensen doorgespeeld om te kijken wat er moet en kan gebeuren binnen de mogelijkheden van de patiënt. Zij hebben hiermee ook inzicht in de achtergrond en verzekerbaarheid van de patiënt. Dit zijn mensen die door hulpverlening zijn aangedragen en voor wie door die hulpverlening hard gewerkt wordt om mensen weer voldoende verzekerd te krijgen, maar voor wie dat nu niet lukt vanwege allerlei regels in de schuldhulpverlening en zorgverzekeraars.

Het plan is opgesteld om ervoor te zorgen dat mensen in armoede en met schulden alsnog goede mondzorg kunnen ontvangen. Hiermee wordt natuurlijk de kans op grotere problemen en dus hogere kosten verkleind. Maar ook zorgt een verzorgd gebit tot welzijn en voor een betere uitstraling wat kan dit bijdragen in een zoektocht naar werk. Het projectplan zal starten op 1 januari 2016 en in januari 2017 moeten er 30 mensen uit de doelgroep geholpen zijn.

De SP vindt goede en betaalbare zorg belangrijk waardoor deze toegankelijk wordt voor iedere burger jong, oud, arm of rijk! Zorgen voor mensen die zorg nodig hebben, dat is een van de kernpunten van een solidaire samenleving. 

Reactie toevoegen

U bent hier