h

Verandering positie op de arbeidsmarkt

16 januari 2016

Verandering positie op de arbeidsmarkt

Op 29 november 2015 heeft SP-raadslid Fráncy van Iersel vragen gesteld aan het college met betrekking tot de arbeidspositie van vrouwen. Dit mede vanwege het grote aantal dreigende ontslagen in de zorgsector. Deze vragen zijn inmiddels beantwoord door het college.

De eerste vraag was of er verwacht wordt dat er meer vrouwen ontslagen zullen worden in deze sector. Het college geeft hier op aan dat de verwachting is dat er op korte termijn inderdaad een verdere krimp in werkgelegenheid zal plaatsvinden in de zorgsector.

Op de lange termijn is de verwachting dat de werkgelegenheid, als gevolg van een toenemende levensverwachting en daarmee toenemende zorgvraag, weer zal groeien. Die groei van de werkgelegenheid zal echter met name in de hogere functies (MBO niveau 3 en hoger) plaatsvinden.

Vervolgens wilde raadslid Van Iersel nog weten wat de wethouder gaat doen om de arbeidspositie van vrouwen te verbeteren. Hierop geeft het college aan dat het zich sterk maakt voor de arbeidspositie van alle Tilburgers en dat vrouwen hierop geen uitzondering vormen. Het college maakt zich dus ook sterk voor de zorgsector, waar zoals eerder vermeld, relatief veel vrouwen werkzaam zijn.

Het college geeft hiernaast nog aan dat het erg belangrijk en bovendien noodzakelijk is dat ook vrouwen volwaardig aan het arbeidsproces kunnen deelnemen en dat het dit faciliteert door bijvoorbeeld specifieke trainingen.

Naar aanleiding van deze antwoorden van het college maakt de SP zich zorgen dat de groei in werkgelegenheid in de zorgsector met name in de hogere functies plaats zal vinden. De SP pleit voor banenbehoud ook voor lager opgeleiden en zal zich hier dan ook sterk voor maken.

Reactie toevoegen

U bent hier