h

Alfahulp in Tilburg

19 februari 2016

Alfahulp in Tilburg

De SP Tilburg heeft met verbazing kennis genomen van berichten in de landelijke media. In deze berichten zijn, zonder check of dubbelcheck uitspraken van staatsecretaris van Rijn overgenomen. De SP afdeling Tilburg voelt zich genoodzaakt om met deze verklaring de mogelijk ontstane verkeerde indruk die is veroorzaakt door deze uitspraken, recht te zetten.

Alfahulp verdient beter:

De SP afdeling Tilburg is van mening dat de alfahulp zoals deze in Nederland is ingericht niet kan. Mensen hebben recht op een eerlijk loon, opbouw van pensioen en ziekte geld.

van Rijn stort iedereen vanuit de alfahulp in een uitkering en dat ziet de SP niet zitten.

Er zijn forse gevolgen voor Tilburg als dit plan doorgaat.  De SP fractie is vóór de beweging dat de alfa constructie niet ideaal is. Deze constructie zou zorgvuldig afgebouwd moeten worden, met compensatie en oog voor de gevolgen deze alfahulpen en hun cliënten. Zodat niemand zijn huishoudelijke zorg of baan gaat verliezen, want dat willen we allemaal niet.

Context voor Tilburg:

Voor de volledigheid de context van de situatie in Tilburg, deze is anders dan in de rest van Nederland:

  • Alfahulpen  krijgen bij ziekte 6  weken doorbetaald;
  • Het bruto  inkomen van alfahulpen is  hoger dan dat voor thuishulpen (€ 13,90 per uur);
  • In Tilburg werkt men al jarenlang op deze manier, deze medewerkers hebben bewust gekozen om als 'zelfstandige' te werken en niet voor zorgaanbieder;
  • Alfahulpen werken gemiddeld 7 uur per week, veel alfahulpen zijn ouder dan 50  en komen al jaren bij dezelfde klanten Als deze constructie wordt aangepast, worden cliënten en medewerkers hiervan de dupe.
  • De maatregel leidt tot een kostenstijging van 4 miljoen in de gemeente Tilburg
  • In 2015 en 2016 is in Tilburg de voorziening hulp aan huis niet aangepast, ondanks de Rijkskorting van 40%.

Cliënten kunnen zelf kiezen voor alfa hulpen of voor zorgaanbieders (eigen bijdrage per uur is minder bij alfa) , dus er is keuzevrijheid 

Kortom: Alfahulpen werken als zodanig maar kunnen ook solliciteren bij een thuiszorg organisatie om langs die weg aan de slag te gaan. In Tilburg is daardoor uitdrukkelijk geen sprake van de landelijke trend van loondump. Alfahulpen werken hier als alfahulp omdat zij hieraan de voorkeur geven.  Hiermee komt de consequentie van de wens van Staatsecretaris van Rijn meteen in beeld namelijk:

Alfa hulp mag niet meer, iedereen verliest haar baan.

Dan mag de alfahulp constructie onwenselijk zijn, iedereen op straat gooien is al helemaal geen optie!

Reactie toevoegen

U bent hier