h

Referendum Stadskantoor 1

8 maart 2016

Referendum Stadskantoor 1

Een referendum is een zwaar middel waarmee inwoners zich kunnen uitspreken over een plan. Het in Tilburg uitgeschreven referendum kon rekenen op de steun van de SP omdat 9000 mensen zich met een handtekening hard maakten om dit referendum van de grond te krijgen. Het was de mogelijkheid om inspraak te geven over de ontwikkeling van stadskantoor 1.

Intussen is er het een en ander gebeurd:

- De moties die de SP heeft ingediend bij de behandeling van SK1 krijgen in een nieuw plan invulling: De raadzaal blijft op dezelfde plaats in het gebouw maar veel belangrijker nog er komt meer geld voor groen in het gebied rond het stadskantoor.

- Meerdere retailers houden het hoofd niet boven water en dat zien we helaas ook in Tilburg terug.

- Er ligt een nieuw plan waarin het versterken van de binnenstad, minder m2 extra winkeloppervlakte en meer groen pijlers zijn waarop het nieuwe plan gestoeld is.

Wat betekent dit voor het referendum:

Dat blijft een lastig vraagstuk. We herkennen dat sommige, de oude schoenen niet willen weggooien voor er nieuwe zijn. Maar met de laatste ontwikkelingen ligt er een duidelijk nieuw kader. De oude schoenen zijn daarmee niet alleen uit de mode maar ze passen ook niet meer.

De SP wil benadrukken dat goede communicatie prioriteit moet hebben: de krant zal er weer mee vol staan maar laat dan in ieder geval duidelijk zijn dat de nieuwe richting: 

- Zorgt voor een compactere binnenstad met minder extra winkel oppervlakte

- Zorgt voor een verbeterd verblijfsklimaat

- Zorgt voor meer groen

- En er wordt niet gebouwd voor leegstand.

De SP vindt dit een dusdanig ander (en beter) plan dan dat er lag dat een referendum over het besluit van 21 september overbodig wordt. De grondslag onder het referendum is hiermee weg. Inhoudelijk zullen deze afspraken nog verder worden uitgewerkt, de discussie daarover volgt nog.

Reactie toevoegen

U bent hier