h

De “schuldenrechter” wordt nu ook landelijk ingezet

22 mei 2018

De “schuldenrechter” wordt nu ook landelijk ingezet

Dankzij SP-wethouder Hans Kokke is er extra geld uitgetrokken voor mensen met problematische schulden. Een van de onderdelen van het beleid is “de schuldenrechter”. De resultaten in Tilburg zijn nu al zo goed dat de landelijke overheid het in het hele land wil uitproberen.

De “schuldenrechter” houdt in dat mensen met problematische schulden niet automatisch onder bewindvoering komen, maar dat er eerst een gesprek wordt aangegaan met de gemeentelijke schuldhulpverlening. Er wordt gekeken wat de meest passende dienstverlening is voor iemand met financiële schulden. Dat zou bijvoorbeeld budgetbeheer kunnen zijn met begeleiding. Dat kan een heel goed alternatief zij voor de ingrijpende bewindvoering waarbij iemand de totale zeggenschap kwijtraakt. De “schuldenrechter” is in Tilburg gestart op 1 maart jongstleden en laat nu al hele positieve resultaten laat zien.

Hans Kokke: “We kijken niet alleen naar de schulden, maar ook naar andere leefgebieden. We zijn toegankelijk. Budgetbeheer en schuldhulpverlening zitten heel dicht bij elkaar. Je weet elkaar te vinden en je hebt de strubbelingen snel in beeld. Zo kun je werken aan een oplossing in plaats van dat mensen zich een complete mislukkeling vinden, omdat ze kennelijk bewindvoering nodig hebben. Maar je wilt geen bewindvoering hebben, je wilt een nieuwe start maken. Daar kan de gemeente heel goed bij helpen.’

Lees voor meer informatie dit artikel van RTL: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/schuldenrechter-voor-mensen-...

Reactie toevoegen

U bent hier