h

4 en 5 mei

3 mei 2020

4 en 5 mei

Foto: Comite 4 en 5 mei

Deze week is het 4 mei en dan herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
Het is dit jaar een andere herdenking dan anders, maar daardoor niet minder belangrijk. We moeten ons blijven realiseren dat onze vrijheid niet vrijblijvend is en dat we onze ogen niet mogen sluiten voor de mensen die nu in oorlogssituaties zitten, of die nu op de vlucht zijn voor geweld en onderdrukking. En daarom blijft SP Tilburg aandacht vragen voor deze vluchtelingen. Bijvoorbeeld door de gemeenteraad van Tilburg uit te laten spreken dat wij, als Tilburg, kindervluchtelingen op willen nemen. Deze kinderen zitten zonder ouders in verschrikkelijke omstandigheden in een kamp in Griekenland. Helaas wil de landelijke overheid dit nog niet toestaan. Maar de SP Tilburg blijft hier, samen met andere partijen, voor strijden.

Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Na 5 jaar onderdrukt te zijn door de Duitsers, was Nederland eindelijk vrij en begon de opbouw van ons land. Dat gebeurde gezamenlijk met alle rangen en standen en heeft ervoor gezorgd dat wij nu een welvarend land zijn met een grote vrijheid en goede sociale voorzieningen. Alleen zijn onze sociale voorzieningen steeds meer afgebroken. Ook in Tilburg zien we dat helaas gebeuren. Het college heeft afgelopen jaar zelfs besloten om te bezuinigingen op de gezinnen die net op of onder de armoedegrens leven. De SP vindt dit een hele slechte keuze en ziet dat mensen in armoede het nu nog moeilijker hebben.
“Vrijheid is geen keuze”. Vrijheid moet er zijn voor iedereen en in elk land. De vrijheid om te zijn wie je bent, om te leren wat je wilt en om lief te hebben wie je wilt. En dat we met elkaar de vrijheid van onszelf en van een ieder beschermen en verdedigen. Vrijheid is ook met elkaar praten en het met elkaar oneens kunnen zijn. Vrijheid is mooi, maar helaas nog niet voor iedereen weg gelegd. Vrijheid is prachtig, maar zou er voor iedereen moeten zijn en niet alleen voor ons.

Vrijheid is geen keuze. Vrijheid moet. SP Tilburg blijft strijden voor de vrijheid. Voor iedereen. Nu en in de toekomst.

Reactie toevoegen

U bent hier