SP-motie ‘Tilburg tegen TTIP’ haalt meerderheid
13 juli 2015
SP-motie ‘Tilburg tegen TTIP’ haalt meerderheid
Door de SP staat Tilburg op tegen TTIP. Door de SP-motie ‘Tilburg tegen TTIP’ te steunen heeft een meerderheid van de gemeenteraad Tilburg zich uitgesproken tegen dit zorgwekkende handelsakkoord dat ook een bedreiging vormt voor de Tilburgse democratie en regelgeving. Doordat bovendien de onderhandelingen achter gesloten deuren plaatsvinden en er geen sprake is van een democratisch proces heeft Tilburg zich tegen TTIP uitgesproken voordat het te laat is.
De afkorting ‘TTIP’ staat voor ‘Transatlantic Trade and Investment Partnership’ en betreft een zorgwekkend handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie waarover momenteel onderhandeld wordt. Eerder is Amsterdam een motie met een soortgelijke strekking aangenomen. Naast de SP is Tilburgse motie mede ondersteund door GroenLinks, de PvdA, de LST, LNS, OPA en Voor Tilburg.
Raadslid Henri Mandemaker van de SP en woordvoerder op het gebied van economie, financiën en bestuur: “De onderhandelingen over dit handelsakkoord vinden achter gesloten deuren plaats en is verre van democratisch te noemen. Vertegenwoordigers op alle beleidsniveaus, MKB en maatschappelijke organisaties en de burgers zijn van deelname aan het debat over TTIP uitgesloten. De mogelijke gevolgen van dit akkoord zijn echter zeer zorgwekkend en verstrekkend. Onderdeel van het handelsakkoord is een clausule (ISDS), die het mogelijk maakt voor internationale bedrijven om regelgeving op alle overheidsniveaus, dus ook die van de Gemeente Tilburg, ter discussie te stellen als zij van mening zijn dat hun toekomstige winstgevendheid in het gedrang is. Zonder tussenkomst van de rechter kan er dan door handelsadvocaten handjeklap gespeeld worden met onze rechten, of het nu gast over sociale rechten of rechten op het gebied van gezondheid, milieu en voeding.”
De zorgwekkende mogelijke gevolgen van TTIP strekken zich uit op het gebied van gezondheid, economie, landbouw, milieu, intellectueel eigendom, concurrentie, sociale normen en cultuur. De SP vindt het daarbij van groot belang dat de Europese sociale-, gezondheids-, en milieu-normen gehandhaaft blijven op het huidige niveau en dat deze normen gerespecteerd worden door Europese en buitenlandse bedrijven die in Europa actief zijn. Mandemaker: “Het kan niet zo zijn dat vrijhandelsovereenkomsten gebruikt worden als dwangmiddel om Europese, nationale, regionale of gemeentelijke wetgevingen te versoepelen, of deze daardoor zelfs maar ter discussie te stellen.”
Een juridische constructie als ISDS maakt het daarbij moeilijker voor overheden om haar diensten aan de burgers te bieden zoals zij dat wil, zoals bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, gezondheid en werkgelegenheid. Maar het ook moeilijker maakt om kwaliteitseisen op te nemen bij aanbestedingen, het moeilijker maakt om sociale rechten te beschermen en het moeilijker maakt een eigen cultuuraanbod te handhaven.
De verplichtingen van het akkoord zouden bindend zijn voor alle overheidsniveaus en dus ook de Gemeente Tilburg zou kunnen verplichten en gedwongen worden om eigen initiatieven en beleid te wijzigen of zelfs te annuleren als gevolg van de ondertekening van dit akkoord.
De SP motie spreekt uit dat TTIP in het algemeen en de ISDS clausule in het bijzonder kunnen een bedreiging vormen voor de lokale democratie in Tilburg en kunnen schadelijk zijn voor lokale regels met betrekking tot gezondheid, economie, landbouw, milieu, intellectueel eigendom, concurrentie, sociale normen en cultuur. Tilburg moet zich daarom uitspreken tegen TTIP. Bovendien dient het college dit standpunt van Tilburg actief uitdragen richting de Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de Tweede Kamer, de Europese Commissie, de Raad van Ministers van de EU en het Europees Parlement.
Reactie toevoegen