h

Brief politieke partijen aan UvT over Theologische Faculteit

16 februari 2007

Brief politieke partijen aan UvT over Theologische Faculteit

Vorige week wees de gemeenteraad het verzoek van de SP af om als stadsbestuur afstand te nemen van het beleid van de Faculteit Katholieke Theologie om docenten die het Vaticaan onwelgevallig zijn van hun opleiding te weren. Wel lieten veel fracties weten als partij daarover een standpunt te hebben en dat ook kenbaar te willen maken in een brief aan het bestuur van de universiteit. SP raadslid Veerle Slegers stelt nu voor die gezamenlijke brief dan ook te versturen.

"Ik vind het nog steeds te gek voor woorden dat de faculteit geen strobreed in de weg gelegd wordt als zij docenten weert die over homoseksualiteit of feminisme publiceren omdat de Paus en Bisschop Eijk het daar niet op hebben. Als partijen in de raad uitspreken daar ook niet van gediend te zijn, zou dat nu ook vorm moeten krijgen. In een brief aan het bestuur", aldus Veerle Slegers die vandaag de andere fracties daartoe uitnodigt.

Liever had de SP gezien dat de burgemeester had opgetreden. Slegers: "Begin dit jaar liet een school in Amsterdam weten geen homoseksuele docenten toe te zullen laten. Toen sprong wethouder Aboutaleb (ook PvdA) onmiddellijk op, sprak zijn verontwaardiging uit en ging met die school praten. Dat is karakter. Daar kun je zelfs staatssecretaris mee worden".

Dat GroenLinks vandaag aan het college vragen stelt over ambtenaren met bezwaren tegen het homohuwelijk is hoopgevend. Veerle Slegers: "Nu erkent men dus dat 'iedereen de wet moet uitvoeren' en 'uitzonderingen daarop ongrondwettelijk zijn'. Volgens mij is 'iedereen' ook de Faculteit Katholieke Theologie en geldt de grondwet ook op de UvT".

De brief die de SP voorstelt aan de UvT te sturen:

Betreft: Reactie op de gang van zaken rond de screening van docenten aan de Faculteit Katholieke Theologie
Naar aanleiding van recente berichten over de personele consequenties van de canonnieke erkenning van de Faculteit Katholieke Theologie door het Vaticaan en de daaruit volgende screening van docenten spreken wij onze verontrusting uit over deze “opschoning” van het docentenbestand.

Naar wij uit diverse bronnen hebben vernomen, zijn meerdere docenten uitgesloten van het uitoefenen van hun beroep op de manier zoals zij tot dan toe gewoon waren, omdat zij in alle openheid en oprechtheid in leven en/of werken een het Vaticaan onwelgevoeglijke lijn volgen. Dit heeft niet alleen persoonlijk leed tot gevolg maar ook onrust binnen de faculteit, zowel onder docenten als studenten.

Hoewel wij ons niet willen noch mogen mengen in bestuurlijke aangelegenheden van de universiteit, willen wij u toch kenbaar maken dat wij het betreuren dat het bestuur van de Universiteit van Tilburg deze gang van zaken mogelijk maakt. Een gang van zaken die volgens ons indruist tegen fundamentele, universele en grondwettelijke rechten als het recht op gelijke behandeling en het recht op vrije meningsuiting.

Theologie in Tilburg

U bent hier