Pilot buurtparticipatie binnenkort van start
Pilot buurtparticipatie binnenkort van start
In februari gaat de pilot 'buurtparticipatie' van start met een project in Udenhout. Later volgt een project in Tilburg. "Met buurtparticipatie bedoelen we hier dat bewoners van een straat zelf beslissen hoe zij die in willen richten: geen inspraak maar echte macht dus. In ben blij dat ons initiatiefvoorstel uit 2006 nu concreet gestalte begint te krijgen", aldus SP fractievoorzitter Johan van den Hout.
In maart 2006 diende de SP een initiatiefvoorstel in om in Tilburg te experimenteren met actieve buurtparticipatie. Van den Hout: "Inspiratie daarvoor komt uit honderden voorbeelden over de hele wereld. Dorpjes, maar ook miljoenensteden, geven een deel van de zeggenschap over de gemeentelijke begroting terug aan de bevolking. Zij krijgen bijvoorbeeld het budget voor wegenonderhoud en bepalen dan zelf wat daarmee moet gebeuren. Op sommige plaatsen gaat dat nog veel verder, maar voor Tilburg wilden we ons vooral concentreren op de directe fysieke omgeving van mensen: hun straat, hun plein, hun stoep en plantsoen".
Een raadswerkgroep is lange tijd bezig geweest het concept concreter te maken en vervolgens enkele geschikte plekken te vinden voor een pilot. "In een straat in Udenhout begint dat proces in februari. De gemeente heeft een budget voor omvorming en onderhoud van die straat, maar in plaats van ambtenaren gaan nu buurtbewoners zelf aan de slag met het plan. Natuurlijk geeft de gemeente wel aan binnen welke grenzen, sommige dingen zijn nu eenmaal wettelijk verplicht. Daarbij kun je denken aan de kwaliteit van de riolering of de minimale hoeveelheid straatverlichting. Maar binnen die kaders wordt zoveel mogelijk overgelaten aan de omwonenden. Zij zullen zelf met ideeen moeten komen en het beschikbare budget verdelen".
Volgens Van den Hout zitten er vele voordelen aan deze manier van werken: "Je voorkomt zo dat geld wordt uitgegeven aan dingen waar bewoners niet op zitten te wachten en de echte prioriteiten worden beter aangesproken. Maar daarnaast is het ook vooral de bedoeling dat de straat weer echt eigendom wordt van degene die er wonen. Mensen zullen zich - hoop ik tenminste - meer verantwoordelijk gaan voelen voor hun ruimtelijk omgeving, en daardoor misschien ook voor de sociale omgeving. Bovendien is het goed als buurtbewoners inzicht krijgen in wat wel en niet fysiek en finacieel mogelijk is. Ik denk dat je met dergelijke concrete macht mensen weer kunt betrekken. Niet alleen bij hun directe omgeving, maar ook bij het bestuur, de politiek. Als mensen weer het gevoel krijgen dat ze echt wat te zeggen hebben, dat de gemeente hierin hun partner is en niet hun tegenstander, dan is er veel mogelijk".
De twee pilots moeten leiden tot een geschikte manier van werken die past bij de schaal van Tilburg. "Dat is nog knap ingewikkeld, we zijn in de werkgroep al tal van mitsen en maren tegengekomen. Maar omdat er de wil is geloof ik dat we daar wel uitkomen. En dan zal het nog jaren duren voordat deze werkwijze meer gemeengoed wordt, maar het is de goede stap in de goede richting", aldus Van den Hout.
Lees het initiatiefvoorstel
Luister naar de presentatie (mp3)
Dossier directe democratie