Verkiezingsprograma 2014 - 2018
Bestuur
De SP vindt dat het bestuur van de stad er moet zijn voor haar burgers. Dat er gepraat moet worden met de burgers,in plaats over de burgers. Dat er duidelijke en helder gecommuniceerd moet worden. Maar ook dat initiatieven van de mensen omarmd moeten worden en niet meteen afgewezen moet worden. En daar heeft het de laatste tijd flink aan ontbroken. De SP wil dat de mensen weer gaan geloven in het bestuur van deze stad en dat zij meer zeggenschap gaan krijgen over hun eigen straat en wijk. Verder moet de politiek naar zichzelf gaan kijken en, net als iedereen, gaan bezuinigen. De wijk en dorpsraden zijn een belangrijke gesprekspartner voor het bestuur en de politiek. De SP wil hun rol de komende tijd gaan versterken.
Burgerinitiatieven
Als mensen een burgerinitiatief indienen, dan moet de gemeente dit voortvarend oppakken. Dat betekent dat de gemeente samen met de initiatiefnemer gaat kijken hoe dit mogelijk en/of gerealiseerd kan worden. De SP wil geld beschikbaar stellen om de burgerinitiatieven mogelijk te maken.
Burgerparticipatie.
De SP wil de Dorps- en wijkraden meer gaan betrekken bij het maken van het gemeentelijk beleid. Omdat zij de dorpen en wijken goed kennen en weten wat er leeft. Verder moet er één zichtbaar aanspreekpunt komen voor de mensen in de wijk. Een wijkregisseur die problemen kan oplossen voor de mensen maar ook mee kan denken als mensen ideeën hebben over het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk.
Stadswinkels.
De SP wil de stadswinkels in de Reeshof, Udenhout en Berkel-Enschot weer heropenen. Omdat het goed is om één punt in de wijk en dorp te hebben waar mensen terecht kunnen voor vragen over werk, inkomen en zorg. Immers de ervaring leert dat de huidige afstand tussen deze wijk en dorpen naar het centrum van Tilburg te groot is.
Stadsbrede commissie.
De SP wil dat Tilburg een stadsbrede commissie krijgt, die onafhankelijk gaat toetsen waar maatschappelijk gevoelige organisaties in de stad zullen komen. Dit zorgt ervoor dat de plaatsing van deze organisaties niet verzanden in politieke discussies. En er een betere spreiding komt van deze organisaties in de stad.
Financiën
De SP gaat voor solide financiën en wil vast houden aan het Tilburgs model. Waarmee we precies weten waaraan we wat uitgeven en zo bestuurders en raadsleden duidelijke keuzes kunnen maken. Verder streven we naar een meerjarige sluitende begroting.
Wethouders
De afgelopen 4 jaar zaten er 7 wethouders in het college. Dat was veel te veel. Zeker als je kijkt naar de noodzaak en de kosten hiervan. Dus de SP wil maximaal de salariskosten van 5 wethouders uittrekken voor de komende periode.
Gemeenteraad.
De SP heeft al diverse voorstellen gedaan om de vergoeding voor raadsleden en de fractievergoeding met 10 procent te korten. En dat willen we nog steeds. Want we vragen aan al onze burgers om te bezuinigingen en dan zou het raar zijn, als we dat als raadsleden niet zouden doen.
Grondexploitatie.
De SP is er zich van bewust dat er risico’s zitten in onze grondexploitatie en wil voorkomen dat we ons rijk gaan rekenen. Daarom stellen we voor om de grondprijs de komende jaren maar met 1 % te laten stijgen.
Ozb
Voor de SP is het geen taboe om de ozb (onroerendezaakbelasting) mogelijk te verhogen. Zeker niet als dit betekent dat we hierdoor onze meest kwetsbare burgers kunnen helpen.
Wietteelt
De SP Tilburg is al jaren voorstander van gereguleerde wietteelt. En wil dat Tilburg dit nu eens gaat regelen. Dit biedt de oplossing voor de “achterdeur” van de coffeeshops en voor vele problemen en criminaliteit in de stad. Verder moet het zogenaamde “I-criterium” in ieder geval voor Tilburg worden afgeschaft.
Gemeentehuis
Binnenkort wordt er een beslissing genomen over de nieuwbouw/verhuizing van het gemeentehuis. Voor de SP is het een belangrijk dat er een goede, veilige werkplek voor de ambtenaren komt. In een duurzaam gebouw ,voor zo min mogelijk kosten.