h
Verkiezingsprograma 2014 - 2018

Samen werken

Werk is de beste manier om sociaal actief te blijven en een inkomen te verdienen. Een redelijk salaris voor redelijk werk, dat is het uitgangspunt. De markt kan daarin veel, maar zeker niet alles: beleid en regie vanuit de gemeente is dan ook van groot belang. Bijzondere groepen in de samenleving moeten gestimuleerd en geholpen worden om een baan te vinden. Mensen zonder baan mogen niet aan hun lot worden overgelaten, het sociale vangnet moet meer zijn dan brood alleen. Iedereen moet kunnen meedoen: door betaald werk, vrijwilligerswerk of een andere zinvolle bezigheid. Elke Tilburger heeft recht op een menswaardige plek in de samenleving. Verder is het belangrijk dat onze jongeren een goede opleiding krijgen. Ook moeten we oog houden voor middenstanders.

 

Sociale zaken op menselijke maat.

De medewerkers van Sociale Zaken moeten alle mogelijkheden in de strijd tegen armoede paraat hebben en bieden dat ook aan waar nodig. Het werkplein, waar Sociale Zaken, UWV, CWI en Blink zijn ondergebracht, moet zo snel mogelijk ingevoerd worden om klantgerichter en effectiever te kunnen werken. We maken meteen een goede start met het inzetten van ervaringsdeskundigen.

 

Armoedebeleid.

We zijn in Tilburg behoorlijk goed op weg. De SP heeft de afgelopen jaren, ook in de oppositie, veel kunnen bereiken op het gebied van armoedebeleid. Wat goed is moet goed blijven en daar waar mogelijk verbeteren. Het beleid ten opzichte van Bijzondere Bijstand moet ruimhartig zijn. Dit beleid is van levensbelang voor mensen met een uitkering maar ook voor de werkende armen, mensen die met hun werk maximaal 130 procent van het bijstandsniveau verdienen. Kwijtschelding of vrijstelling van gemeentelijke belastingen en heffingen voor mensen met een uitkering van Sociale Zaken moet veel meer automatisch geregeld worden. Ook de mogelijkheden tot kwijtscheldingen of vrijstelling van gemeentelijke belastingen en heffingen voor de werkende armen moeten beter bekend gemaakt worden. De activiteiten die vallen onder de Meedoen-regeling moeten uitgebreid worden en de regeling moet de inflatie volgen zodat het niet jaarlijks minder wordt. Wij willen geen werkverplichting voor alleenstaande ouders met kinderen onder de 5 jaar. Alleenstaande ouders van kinderen tussen 5 en 12 jaar kunnen alleen aan hun werkverplichting voldoen als er goede kinderopvang aanwezig is in de buurt. Mensen met een uitkering mogen tot 20 procent van de bijstandsnorm bijverdienen en ZZP'ers en kleine zelfstandigen moeten meegenomen blijven worden in het armoedebestrijdingsbeleid.

 

Gezondheid en armoede.

Armoede en problemen met de gezondheid gaan hand in hand. Aan de ene kant veroorzaakt armoede problemen met de gezondheid en aan de andere kant veroorzaken problemen met de gezondheid armoede. Uit onderzoek blijkt dat nu één op de negen kinderen in Nederland in armoede leeft. Om die vicieuze cirkel te doorbreken vindt de SP dat o.a. huisartsen en wijkverpleegkundigen op de hoogte zijn van regelingen en vangnetten in het armoedebeleid. Ze moeten bij signalen patiënten voorlichten op dat gebied. De gemeente moet meer insteken op PR in verschillende talen. Want, ja, wij vinden dat iedereen Nederlands moet leren om zo goed te kunnen participeren. Maar de SP vindt ook dat het onmachtig zijn van de taal nooit bestraft mag worden met uitsluiting en isolement.

 

Organisaties ondersteunen

Organisaties die de effectiviteit van hun inzet voor emancipatie bewijzen, verdienen ondersteuning. Met name op het gebied van vrouwen en homo-emancipatie blijft de nodige aandacht vereist.

 

Werkgelegenheid en werkloosheid.

Het uitgangspunt is: re-integratie voor wie kan werken, en zorg op maat voor wie dat echt niet meer haalbaar is. Het gemeentelijke re-integratiebedrijf (waarin Sociale Zaken, het BAT en de Diamantgroep samenwerken) moet er snel komen, zodat er op den duur geen noodzaak meer is om dure commerciële re-integratiebedrijven in te huren. De klanten worden daarmee beter bediend en bovendien doen ze maatschappelijk zinvol werk in plaats van 'doosjes vouwen'. Er moet meer geld vrijgemaakt worden om de effecten van de crisis op werkgelegenheid en armoede te bestrijden. Wij willen een maximale inzet van de bestaande instrumenten en indien nodig nieuwe instrumenten (matchen, Werkplein, sectorservicepunten, mobiliteitscentrum) om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Deze nieuwe instrumenten moeten waar mogelijk blijven bestaan, ook ná de crisis.

 

Impulswijken worden buurten

Uit onderzoek blijkt dat bewoners van impulswijken deze bijzondere benaming als negatief beschouwen. De bereidheid om mee te werken aan een goed leefklimaat daalt daarmee. Het beleid om probleemwijken op te krikken moet zich daarom niet richten op volledige wijken maar op buurten. Dit is de schaal waarop problemen kunnen worden aangepakt. Een Impulswijk is niet één pot nat, verschillende buurten verdienen ieder hun eigen aandacht. Extra aandacht voor een buurt kan nodig zijn maar mag niet ten koste gaan van andere wijken en buurten. Doelgerichte actie is nodig in plaats van het rondpompen van cijfers, analyses en plannen. We moeten beter gebruik maken van de kennis en initiatieven die al in de stad bestaan in plaats van weer nieuwe projecten op te tuigen. Een op maat gerichte aanpak met inspraak van de bewoners creëert een breed draagvlak en een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom vindt de SP het buurten met buurten een belangrijke taak.

 

Diamantgroep.

De Diamantgroep heeft een belangrijke functie als sociale werkplaats. Voor beschut werken moeten voldoende plaatsen zijn, wachtlijsten moeten waar mogelijk worden opgelost en voorkómen. Als leer- en werkbedrijf moet er voldoende begeleiding zijn voor degenen die gedetacheerd worden bij andere bedrijven. In de toekomst mag de Diamantgroep niet zo groot worden dat de kwaliteit van begeleiding onder druk komt te staan door commerciële belangen. Ook mensen die niet meer op de arbeidsmarkt terecht kunnen hebben recht op deelname aan de samenleving. De hervorming van de Diamantgroep mag er nooit voor zorgen dat de kwaliteit van begeleiding onder druk komt te staan.

 

Onderwijs.

De SP vindt het belangrijk dat onze jongeren toegang hebben tot goed onderwijs. Van kleuterschool tot universiteit. En dat dit gebeurt in veilige en schone scholen. Maar ook dat er voldoende stageplekken zijn voor de leerlingen. De Studentenraad zien we als belangrijke gesprekspartner namens het hogere onderwijs en hopen dat er ook een mbo raad zal komen om te kunnen praten over de mbo. Verder willen we blijven inzetten om de groep leerlingen, die zonder diploma van school komen, te verminderen.

 

MKB

We zien het mkb (midden- en kleinbedrijf) als motor van onze economie en we willen het mkb helpen om door deze crisis te komen. Dit kunnen we doen door ondernemers te helpen met adviezen of door tijdelijke winkelruimte te verhuren. En te gaan kijken naar onze gemeentelijke regelgeving.

 

Winkelrondje.

De SP wil de binnenstad versterken, maar stelt zich wel de vraag of dit kan gebeuren door het winkelrondje af te maken. Want er staan in Tilburg al veel winkels leeg en meer winkels is niet de oplossing. Ons plan is om jonge ondernemers en kunstenaars tijdelijk leegstaande winkels te laten gebruiken. En zo de binnenstad aantrekkelijker te maken.

U bent hier