h

College heeft geen idee wat te doen met Heuvel-evenementen

18 juli 2005

College heeft geen idee wat te doen met Heuvel-evenementen

Het college van B&W heeft nog steeds geen flauw idee wat te doen met evenementen die de Heuvel geheel afsluiten na voltooïng van de cityring. Het doorsnijden van de tegen die tijd vitale eenrichtings-verkeersader leidt op deze manier tot een verkeerschaos waar de gemeente blijkbaar niet op voorbereid is. Antwoorden op vragen van de SP geven weinig hoop op verbetering.

Precies twee jaar geleden vroeg de SP fractie aan het gemeentebestuur hoe zij dacht om te gaan met afsluitingen van de Heuvelring op het moment dat daar grote evenementen plaatsvinden. Na voltooïng van de cityring maakt die namelijk deel uit van een eenrichtings-systeem en is een vitaal onderdeel voor verkeerscirculatie in het centrum. Nú kunnen auto’s en fietsers nog eenvoudig omgeleid worden over de Spoorlaan en andere onderdelen van de kleine ring, maar straks niet meer.

Het antwoord in 2003 was dat ‘Het college creatief zal zijn in het bedenken van een passende oplossing’. Inmiddels zijn we twee jaar verder en steeds dichter bij uitvoering van de Cityring-plannen. Maar nu antwoordt het college op dezelfde vragen opnieuw dat ze nog steeds geen flauw idee heeft. Verontrustend is ook de mededeling dat er naar gestreefd wordt de Heuvelring zo min mogelijk af te sluiten en dat per evenement steeds opnieuw zal worden afgewogen of het wel de moeite waard is.

Verder denkt het college verkeersopstoppingen te voorkomen ‘op dezelfde wijze waarop dat nu gebeurd’. Probleem is echter dat nú de situatie (tweerichtingsverkeer én sowieso geen gebruikelijk autoverkeer over de Heuvel) wezenlijk anders is dan na voltooïng van de cityring (éénrichtingsverkeer en volop auto’s die een gebruikelijke route over de Heuvel afleggen).

Verder meent het college dat ‘het verkeer vanaf de Ringbanen met behulp van een nieuw verkeersverwijssysteem via andere routes naar de binnenstad en andere delen die in het zuiden van de stad liggen te geleiden’ voldoende is om het doorsnijden van de cityring te compenseren. Wat ons betreft betekent dit vooral dat het college de afgelopen twee jaren niet verder heeft nagedacht over wat te doen met Heuvel-evenementen, en dat stemt weinig optimistisch.

Heuvel helft van de tijd gesloten? (persbericht, 8 juni 2005)

U bent hier