h

RAZ wordt ‘kaltgestelt’

1 juli 2005

RAZ wordt ‘kaltgestelt’

Het Tilburgs dansgezelschap RAZ wordt ernstig in haar voortbestaan bedreigd door de politieke beslissing om het in te ruilen voor een Zuidelijke Dansvoorziening. Maandag 4 juli beslist de Raad, bij de besluitvorming over de cultuurnota, of de gemeente Tilburg het voor RAZ mogelijk gaat maken vanuit Tilburg te blijven opereren. In de tussentijd wordt RAZ echter ‘kaltgestelt’ door hen buiten elk overleg te houden De SP stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college.

Hoe je er ook vanuit politiek of kunst tegen aan kijkt, verlies van RAZ zal een aderlating voor de Tilburgse kunstwereld zijn. Het is dan ook logisch dat zowel College als diverse raadsfracties in alle discussies hebben gezegd, dat er voor RAZ een plaats ingeruimd RAZ speelt De Roosmoet gaan worden binnen de nieuwe Zuidelijke dansvoorziening, waarvan de organisatie nog afgesproken moet gaan worden, maar waarvan in ieder geval vaststaat dat deze in Tilburg gevestigd wordt (en waarbij de gemeente Tilburg dan ook sterk betrokken is).

Welnu, de Provincie, of althans Gedeputeerde Luijendijk is dat kennelijk niet van plan: er is een overleg gepland ter bespreking van de verdere invulling van deze Zuidelijke Dansvoorziening op 7 juli, en daar zijn àlle dansgroepen en anderen (ook een van de Tilburgse cultuur-ambtenaren) die met dans of theater te maken hebben in het Zuiden des lands, behalve – u raadt het al – RAZ. Daar gaat het voornemen of streven, en wat nog erger is: daar gaat weer een kans voor RAZ.

Hierover stelt de SP vandaag de volgende vragen:

  1. Is het College op de hoogte van dit overleg?
  2. Wat vindt het College ervan, dat RAZ hiervoor niet is uitgenodigd?
  3. Is het College op de hoogte gebracht van argumenten voor deze aanpak?
  4. Hoe kan het College deze gang van zaken rijmen met de breed levende wens dat RAZ hoe dan ook een plaats zou moeten krijgen in de nieuwe Dansvoorziening?
  5. Wat wil het College ondernemen om gedaan te krijgen dat RAZ van het begin af aan betrokken wordt bij het overleg ter verdere invulling van de Zuidelijke Dansvoorziening?

U bent hier