h

Cultuur

30 augustus 2011

Cultuur in Tilburg: rozenschijn en manegeur

'Voor het opstellen van de nieuwe cultuurnota heeft het college voor de verandering eens goed naar het SP-verkiezingsprogramma gekeken. Letterlijk staat erin: meer geld naar mensen in plaats van naar stenen, het stimuleren van jonge makers uit de stad en meer nadruk op cultuurparticipatie en cultuureducatie. Da’s mooi'. Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn, volgens SP cultuurwoordvoerder Ron Antens.

Lees verder
22 juni 2011

Sluiting Scryption in Brabantse Staten

Naar aanleiding van de sluiting van twee musea (Kunstlichtmuseum Eindhoven en Scryption Tilburg) stelde SP-Statenlid Ron van Zeeland schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten. Zo wil Van Zeeland onder meer weten hoe het college van GS deze sluiting ziet in het licht van de Brabantse ambities om Culturele Hoofdstad van Europa te worden: 'Het is op zijn minst vreemd om musea die ook nog een cultuur-historische band met de stad hebben, zomaar te laten verdwijnen. Ik wil van Gedeputeerde Staten weten wat ze gedaan hebben om deze culturele kaalslag een halt toe te roepen'.

Lees verder
26 februari 2011

SP Protest tegen afbraak cultuur

SP-leider Emile Roemer en SP lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Tiny Kox, brachten zaterdagmiddag een bezoek aan het Midi-Theater in Tilburg waar hij een ronde-tafel-gesprek had met enkele hoofdrolspelers uit het Tilburgse cultuurveld. Onderwerp van gesprek waren de bezuinigingen op cultuur, landelijk maar ook lokaal. Tevens stonden de deelnemers stil bij het fenomeen dat kunst en cultuur blijkbaar een makkelijk slachtoffer is bij bezuinigingen. 'Maar cultuur is wat we zijn, ons wezen, daar doen we het voor', aldus Emile Roemer.

Lees verder
31 januari 2011

Culturele hoofdstad op puinhopen van anti-cultuurbeleid

Bezuinigingen zorgen in Brabant, net als in de rest van Nederland, voor een enorme kaalslag in het culturele veld. Subsidies worden stopgezet, soms tot 100%, en daarmee vallen gezelschappen om, gerespecteerde en gerenommeerde net zo goed als vernieuwende en veelbelovende. De prijs van een kaartje wordt met 13% verhoogd en daarmee krijgen theaters, muziekcentra en andere culturele instellingen het zwaar te verduren. Welke van de kleine ateliers en kunstpodia zullen er overleven? De bibliotheek en de muziekschool dreigen uit de wijk te verdwijnen. Met de cultuureducatie op scholen is het al lang slecht gesteld. En vergeet niet dat ook de recessie nog niet voorbij is. Veel mensen doen het nog steeds kalmaan met uitgaven, zo niet uit noodzaak dan toch uit voorzichtigheid. Lees verder...

Lees verder
30 december 2010

SP wil stagnatie Spoorzone bespreken

Dat het met de ontwikkeling van de Spoorzone bepaald niet opschiet is al bijna geen nieuws meer. ‘Nog langer wachten op het zoveelste masterplan van het college heeft geen zin. We moeten snel met alle fracties bespreken hoe de raad grip krijgt op deze ontwikkeling en hoe we nu eindelijk eens duidelijkheid en vaart organiseren’, aldus SP leider Veerle Slegers. Zij agendeert het onderwerp op de agenda van de eerste commissievergadering in januari.

Lees verder
8 november 2010

Meer opties nodig voor Spoorzone

Het college en de coalitiepartijen willen 20 miljoen euro uitgeven om Fontys in de Spoorzone te vestigen. Volgens de SP moeten er meer alternatieven bekeken worden. 'Misschien is Fontys een goede keuze, maar dat kan niemand weten als we geen alternatieven hebben onderzocht. Dat moet het college alsnog doen, om te beginnen met een gesprek met de directie van het Nationaal Historisch Museum', aldus SP fractievoorzitter Veerle Slegers.

Lees verder
17 maart 2010

Dinsdag 23 maart: Speakers' corner voor bedreigde Tilburgse instellingen

Op dinsdagavond 23 maart organiseert de SP afdeling Tilburg een Speakers' corner voor ‘bedreigde Tilburgse instellingen’. Tientalle Tilburgse organisaties en hun werk dreigen onder de hamer van de bezuinigingen te komen. Velen hebben hun zorgen al kenbaar gemaakt, dinsdag proberen we daar een inventarisatie van te maken en aan te bieden aan de onderhandelaars van het nieuwe college.

Lees verder
29 januari 2010

Cultuur is meer dan mannen in maillots

Kandidaat-raadslid Ron AntensKandidaatraadslid Ron Antens werkt als afdelingshoofd Muziek op het Factorium (de dans- en muziekschool) in Tilburg. Daarvoor heeft hij ook een aantal jaren voor de klas gestaan als muziekdocent op o.a. het Beatrixcollege in Tilburg. Op dit moment is Ron tevens actief als freelance trombonist en tubaïst bij diverse orkesten en ensembles. Hij ergert zich al lang aan de buitensporig hoge subsidies voor prestigieuze cultuurprojecten maar ook aan de ongenuanceerde kritiek op alles wat met cultuur te maken heeft.

Lees verder
26 maart 2009

Zuidelijk Toneel onder voorwaarden naar Tilburg

Het Zuidelijk Toneel is een kwalitatief hoogstaand toneelgezelschap met een grote naam dat zich vanaf januari 2009 in Tilburg wil gaan vestigen. De SP-fractie vindt dat een goeie zaak omdat dit gezelschap veel voor de stad kan gaan betekenen.Het Zuidelijk Toneel

Lees verder
12 januari 2008

Geklungel met Hall of Fame genoeg geweest

De Hall of Fame wordt al haar hele bestaan achtervolgd door geklungel van de gemeente. De laatste episode uit de soap kenmerkt zich opnieuw door volkomen ontbreken van communicatie."Wij zullen daar aanstaande maandag wethouder Moorman over aan de tand voelen. Het moet echt een keer afgelopen zijn met dit soort gerommel".

Lees verder

Pagina's

U bent hier