h

Zuidelijk Toneel onder voorwaarden naar Tilburg

26 maart 2009

Zuidelijk Toneel onder voorwaarden naar Tilburg

Het Zuidelijk Toneel is een kwalitatief hoogstaand toneelgezelschap met een grote naam dat zich vanaf januari 2009 in Tilburg wil gaan vestigen. De SP-fractie vindt dat een goeie zaak omdat dit gezelschap veel voor de stad kan gaan betekenen.Het Zuidelijk Toneel

Samenwerking met de Fontystoneelopleiding, het ROC, amateurgezelschappen en andere culturele instellingen ligt voor de hand. HZT is een aanvulling op het al bestaande cultuuraanbod, zal bezoekers naar Tilburg trekken en biedt nieuwe werkgelegenheid. HZT kan schoolkinderen met theater laten kennismaken. En HZT maakt gewoon mooie toneelproducties met topacteurs. Positief dus. Maar wel onder stevige voorwaarden.

Het college wil HZT subsidiëren voor €450.000 euro voor ondermeer tijdelijke huisvesting (totdat er een goeie plek in de nieuwe Spoorzone is). Da's heel veel geld. Mits het daarbij blijft, gaat de SP akkoord. Geen enkele culturele instelling kan immers zonder subsidie. En al die cultuur brengt veel goeds voor veel Tilburgers. Maar de SP-boodschap aan het college is duidelijk: "Het moet nu afgelopen zijn met de grote culturele prestigeprojecten." Daar is de laatste jaren enorm geld en energie heen gegaan. Tilburg als cultuurstad is erdoor versterkt maar er is ook veel fout gegaan. Denk aan de soap rondom het Midi-theater, het eerdere gedoe rondom de sponsoring van de nieuwe entree van het Textielmuseum, vertraging van de nieuwbouw van muziekschool Factorium, Tilburgs eigen dansgezelschap RAZ verdreven in ruil voor de provinciale proefballon van Dansstation Zuid, steeds weer nieuwe subsidie naar 013, etc. Al deze voorvallen zorgen ervoor dat het draagvlak onder Tilburgers voor cultuurprojecten behoorlijk afneemt en dat is een slechte zaak. Daarom gaat het Tilburgse cultuurgeld wat de SP betreft de komende jaren alleen nog maar naar de kleinere cultuurprojecten. En naar de amateurkunst.

Eindhoven, waar HZT nu nog zit, trekt een eerder toegezegde subsidie van €250.000 in. Wethouder Horn was het eens met de volgende voorwaarde van de SP dat Tilburg die subsidie niet moet overnemen. Ook zei hij toe met HZT prestatie-afspraken te gaan maken over de maatschappelijke verantwoordelijkheid (de samenwerking met andere Tilburgse instellingen), een andere SP-voorwaarde.

U bent hier