h

Raad achter SP voorstel legale wietteelt

22 november 2005

Raad achter SP voorstel legale wietteelt

Gisteren bleek een ruime meerderheid van de gemeenteraad het SP voorstel om voorbereidingen te treffen voor een experiment met door de gemeente gecontroleerde wietteelt te steunen. Ook burgemeester Vreeman toonde zich voorstander. Alleen de CDA en TVP fracties blijven tegen.

Ook in de Tweede Kamer is inmiddels een meerderheid voor dergelijke experimenten, en samen met Arnhem en Maastricht had Tilburg zich al gemeld als mogelijke pilotgemeente. Maar minister Donner (CDA, Justitie) gooide roet in het eten. Hij stelde pas over dergelijke experimenten te willen nadenken als alle illegale wietteelt en verkoop is opgelost. Maar dat gaat natuurlijk nooit gebeuren zónder beleid.

Donner sluit daarmee zijn ogen voor de werkelijkheid. Gecontroleerde teelt van wiet voor de aanvoer naar coffeeshops is natuurlijk geen wondermiddel, maar zou wel een belangrijke stap kunnen zijn in het uitschakelen van de criminele elementen in deze business. Steeds meer criminaliteit wordt geassocieerd met thuistelen van wiet, en ook steeds meer overlast in wijken en buurten voert hierop terug. Door de gemeente gecontroleerde teelt zou dat op z’n minst een gevoelige slag kunnen toebrengen. Het opruimen van thuistelers – wat overigens zeker door moet gaan - is nu vooral dweilen met de kraan open.

De burgemeester zei toe contact op te nemen met Arnhem en Maastricht, en aan ‘Den Haag’ duidelijk te laten zien dat wat ons betreft een dergelijk experiment er zeker moet komen. Als dat mogelijk wordt, heeft Tilburg alvast een aantal voorbereidingen getroffen en kan snel begonnen worden.

Tilburg wil verkoop legale wiet 22 november 2005 (Brabants Dagblad)

U bent hier