h

SP presenteert gemeentelijk werkgarantieplan

10 november 2005

SP presenteert gemeentelijk werkgarantieplan

Vandaag publiceert de SP Tilburg haar werkgarantieplan. Veel Tilburgers staan aan de kant: zonder werk, zonder behoorlijk inkomen, zonder voldoende dagelijkse sociale contacten en vooral zonder uitzicht op verbetering. Tegelijkertijd zien we dat erg veel werk in Tilburg blijft liggen. Iets klopt er niet met dit plaatje. Mensen worden buitengesloten en staan aan de kant terwijl er eigenlijk juist heel veel werk aan de winkel is. Dat moet écht veranderen.

De kern van het werkgarantieplan bestaat uit de oprichting van een gemeentelijke werkmaatschappij waarin mensen uit de bijstand die binnen een bepaalde tijd niet aan een baan blijken te kunnen komen maar wel kúnnen werken, verplicht in worden ondergebracht. Anders dan de meeste 'bijstands-banenplannen' krijgen deze mensen een regulier contract van 38 uur tegen minstens het minimumloon zodat men ruim boven de bijstandsnorm uitkomt, gemotiveerder aan het werk gaat en uit de armoede kan ontsnappen. Deze maatschappij richt zich op het werk dat in Tilburg momenteel te veel blijft liggen of dat te duur wordt uitgevoerd.

Doel van het plan is iedereen die kán werken ook daadwerkelijk aan het werk te helpen. Daarvoor moet het denken veranderen: niet meer alleen bestaande banen of vacatures vormen de vijver waaruit gevist moet worden, maar het hele geheel aan werk dat in een stad als Tilburg gedaan moet worden. Als gemeenschap moeten we onze ‘eigen verantwoordelijkheid’ nemen voor een werkende stad.

Het plan zal deze week ook worden aangeboden aan maatschappelijke organisaties. Het is geen blauwdruk die tot in de kleinste details is uitgewerkt, maar wel een duidelijke aanzet tot een nieuwe manier van denken, nieuwe doelstellingen en het zoeken naar nieuwe manieren van werken. Discussie over het voorstel voor een werkgarantieplan is dan ook van groot belang.

Lees het voorstel
Reageer op het weblog (maar wel eerst het plan zélf lezen svp)
Zie ook: Belangrijke verschillen VVD – SP werkgelegenheidsplan
SP: iedere werkloze aan de slag (Brabants Dagblad, 11 november 2005)
Uitzending IKON Radio 1 over werkgarantieplan (Windows Media/MP3 of RealMedia)

U bent hier