h

Rampenplan opnieuw agenderen

26 januari 2006

Rampenplan opnieuw agenderen

De SP fractie wil snel met de burgemeester opnieuw overleg over het Tilburgse rampenplan. Een rapport van de SP Tweede-Kamerfractie over gevaarlijk vervoer per spoor en de risico’s voor omliggende gemeenten is daartoe aanleiding.

Rampenplan opnieuw agenderenGemeenten blijken niet of nauwelijks op de hoogte te zijn van het vervoer van amoniak per trein door hun gemeenten. Ook zijn hun rampenplannen hierover weinig specifiek en hebben de gemeenten geen kennis van de rampenbestrijdingsplannen van de bedrijven die deze amoniak produceren en vervoeren.

Door Tilburg wordt momenteel geen amoniak meer vervoerd, maar de conclusies uit het rapport gelden evengoed voor alle andere gevaarlijke stoffen. De gemeente weet vooraf niet wat er wordt vervoerd en het Tilburgs rampenplan is helemaal niet specifiek over wat te doen bij een ongeval of (bijna) ramp met een dergelijk transport. De SP fractie heeft zich ook nooit kunnen laten geruststellen door de brandweer dat zij in geval van een ongeluk wel snel achter de aard en hoeveelheid van de vervoerde gevaarlijke stof kan komen. In de praktijk blijkt dat namelijk altijd veel te lang te duren, soms zelfs pas nadat het acute gevaar – door gelukkig toeval – is geweken.

De fractie vraagt de burgemeester en de brandweercommandant om in de volgende bijeenkomst van de raadscommissie Modern Bestuur hierop in te gaan.

Rapport 'Amoniakvervoer en lokaal bestuur' (pdf)
Steden vrezen toch meer ’giftreinen’ (27 januari 2006, Brabants Dagblad)

U bent hier