h

Kort geding SP tegen gemeente Tilburg

27 februari 2006

Kort geding SP tegen gemeente Tilburg

Betreft: verzoek om een voorlopige voorziening inzake het bezwaarschrift van de SP Tilburg tegen het besluit van de gemeente Tilburg d.d. 24 februari 2006 om bestuursdwang toe te passen indien de SP het aantal van haar verkiezingsborden in Tilburg niet verminderd tot maximaal dertig.

Tilburg, 28 februari 2006

Edelachtbaar College,

Hiermee verzoek ik u een voorlopige voorziening te treffen in verband met een bezwaarschrift dat ik gisteren heb ingediend bij de gemeente Tilburg, waarmee ik mij verzet tegen het besluit van de gemeente Tilburg dd. 24 februari 2006 (kernmerk ZEVMI/PU06). Deze beslissing houdt in dat tegen de SP Tilburg bestuursdwang zal worden ingesteld indien zij per 1 maart (morgen) het aantal verkiezingsborden in de gemeente Tilburg niet heeft verminderd tot maximaal dertig. Gezien de korte termijn waarop de bestuursdwang zal worden toegepast en de onherroepelijkheid hiervan gezien de verkiezingscampagne die duurt tot 7 maart, verzoek ik u om een voorlopige voorziening inzake dit bezwaarschrift en besluit van de gemeente Tilburg.

In de bijlagen stuur ik u het schrijven van de gemeente Tilburg waarmee zij het voornemen uitspreekt bestuursdwang toe te passen, de zienswijze die de SP daarop heeft ingediend, de reactie daarop van de gemeente en het besluit om de bestuursdwang per 1 maart te gaan toepassen en tenslotte het bezwaarschrift dat ik daarop gisteren bij de gemeente Tilburg heb ingediend.

Samenvattend kom ik tot de conclusie dat de gemeente Tilburg zich bij het toepassen van de aangekondigde bestuursdwang baseert op ongeldige gronden, de vrijheid van meningsuiting zoals gegarandeerd in artikel 7 van de Grondwet ernstig belemmerd, dat zij zich schuldig maakt aan zeer selectieve handhaving die nadelig is voor één politieke partij, deze beslissing nam terwijl er sprake was van een ernstige belangenverstrengeling (wethouders-lijsttrekkers) en van plan is de SP verkiezingsborden te verwijderen voordat het bezwaarschrift tegen het besluit is behandeld.

Gezien het feit dat de verkiezingscampagne juist nu in volle hevigheid losbreekt en nog zal duren tot 7 maart, vraag ik u derhalve om een voorlopige voorziening op mijn bezwaarschrift tegen het besluit van de gemeente Tilburg om bestuursdwang toe te passen.

Tilburg, 28 februari 2006

Mw. Nathalie de Rooij
Voorzitter van de SP Tilburg

Dossier Vrijheid van Meningsuiting

U bent hier