h

SP spant proces aan tegen gemeente Tilburg om vrijheid van meningsuiting

21 februari 2006

SP spant proces aan tegen gemeente Tilburg om vrijheid van meningsuiting

De gemeente Tilburg dreigt de verkiezingsposters van de SP te verwijderen en de rekening daarvan naar de partij te sturen. Volgens burgemeester Vreeman hangen er te veel SP posters in de stad. De SP spant nu een proces aan tegen de gemeente: “De gemeente heeft niet het recht de vrijheid van meningsuiting zo te beperken. Er hangen meer concert-affiches in de stad dan verkiezingsposters, laat hem die eerst maar eens verwijderen als hij dat zo verloederend vindt”, aldus lijsttrekker Johan van den Hout.

Het college heeft met een natte vinger bedacht dat partijen slechts dertig verkiezingsborden in de hele stad mogen ophangen. Van den Hout: “En dan maar roepen dat je ‘een grote stad’ bent, dit lijkt meer op dorpspolitiek! Dat is nog geen halve poster per stembureau! In een stad van meer dan 200.000 inwoners en ruim 23.000 voetbalvelden groot ben je volkomen onzichtbaar met dertig postertjes”.

Ook andere partijen zijn door de gemeente gesommeerd hun verkiezingsposters te verwijderen. Volgens het college hebben alleen de VVD, D66 en de SP meer dan dertig borden opgehangen. “Gelul, die poster van de Lijst Smolders kom je op elke hoek van de straat tegen, en daar is ook nis mis mee. En ook het CDA en de PvdA hebben écht wel meer dan dertig affiches geplaatst”, aldus de SP lijsttrekker.

De SP spant nu een bodemprocedure aan tegen de gemeente. Van den Hout: “Om te voorkomen dat dit soort beperkingen normaal worden. Want nu bedenken ze volstrekt willekeurig dat dertig affiches wel genoeg is, de volgende keer is het tien. Heel de politiek heeft z’n mond vol over de vrijheid van meningsuiting, maar in Tilburg kan dit blijkbaar zomaar”. Van den Hout hekelt ook de willekeur in het handhavingsbeleid: “Er zijn wel meer beperkingen opgelegd. Zo mag je geen bord hangen aan een lantaarnpaal waar al een andere reclame-uiting hangt, en moeten er ook steeds twee ‘lege’ lantaarnpalen zitten tussen palen met affiches. Alle partijen overtreden die regels, maar dat laat Vreeman dan maar gewoon gebeuren. Niet dat ik vind dat hij daar streng tegen moet optreden, maar het is wel het een of het ander”.

De maatregel creëert volgens de SP ook ongelijkheid in de mogelijkheden van partijen om campagne te voeren: “Sommige partijen hebben blijkbaar geld zat voor tientallen TV en radiospotjes of om wekelijks advertenties in kranten en bladen te zetten. Wij moeten het doen met een beperkt budget, en dus kiezen we voor relatief goedkope middelen: posters en folders. Die laatste verspreiden we met 120 vrijwilligers in heel Tilburg huis aan huis. Daar zijn we sterk in, wij hebben meer mensen dan geld. Om nu precies díe betaalbare zaken te verbieden geeft rijke partijen een grote voorsprong, en dat kan dus niet”.

Eind vorig jaar kreeg de SP ook al te maken met beperkingen van de vrijheid van meningsuiting door de gemeente Tilburg. “Het college wilde ons verbieden om in december een informatiekraam in de binnenstad te zetten. Zij hadden namelijk besloten dat dat pas mocht vanaf zes weken voor de verkiezingen. Maar wij staan het hele jaar door op straat, verkiezingen of niet. Volgens ons is het belangrijk burgers altíjd te informeren, niet alleen rond de verkiezingen. Die infokraam was niet eens bedoeld om ‘kiezers te winnen’ maar om kerstwensen uit te delen en burgers te vragen naar hun politieke wensen voor het nieuwe jaar. Dat doen we elk jaar. De gemeente dreigde onze kraam af te komen breken. Daar hebben we ons niets van aangetrokken en van de gemeente hebben we ook niets meer gehoord”.

Het College van Tilburg stuurde vrijdag 17 februari een brief aan de SP waarin ze aankondigt bestuursdwang op te gaan leggen. “Dat wachten we nog even af. Als de gemeente ons laat weten dat zij haar beslissing handhaaft zullen we ons beraden op de volgende stap. Dat kan zijn een kort geding om te voorkomen dat de gemeente echt onze verkiezingsborden gaat wegknippen. De bodemprocedure die we nu starten staat daar los van, dat is meer op de toekomst gericht”.

Lees de 'zienswijze' die de SP maandg 20 februari inleverde bij de gemeente
Reageer op het weblog
Weblog Jan Marijnissen

U bent hier