h

Vreeman snijdt contact politiek met burger nog verder door

24 juni 2006

Vreeman snijdt contact politiek met burger nog verder door

Het ‘flyerverbod’ zoals het college dat aankondigde gaat in tegen de opdracht van de politiek om de burgers te informeren en te betrekken en staat bovendien op gespannen voet met de vrijheid van meningsuiting. SP raadslid Marjolein Buijssen stelt hierover vandaag dan ook schriftelijke vragen aan het college.

In de commissievergadering Modern Bestuur van 8 mei heeft de burgemeester naar aanleiding van vragen van de fracties SP, VVD, D66 en GroenLinks toegezegd het onderwerp 'verbod flyeren, samplen, en enquêteren in kernwinkelgebied' te agenderen voor een volgende commissievergadering Modern Bestuur. Hij heeft hierbij een notitie aangekondigd waarin hij tevens het raakvlak vrijheid van meningsuiting zou betrekken. Buijssen: “Ik vind het ongepast nog voor deze beloofde notitie is verschenen en het debat in de commissie heeft plaatsgevonden middels een persbericht dit besluit naar buiten te brengen”.

In diezelfde commissievergadering gaf de burgermeester aan dat dit verbod ook gaat gelden voor niet-commerciële organisaties, zoals politieke partijen. “Maar het is juist de plicht van politieke partijen om de burgers actief te betrekken bij de politiek door hen te informeren en te luisteren naar hun mening. Daarom is het volgens mij ook onwenselijk om politieke partijen te verbieden in het voetgangersgebied burgers te enquêteren of informatieve flyers te verspreiden”, aldus Marjolein Buijssen.

Natuurlijk delen wij de zorg over eventuele overlast van opdringerige enquêteurs en donateurwervers voor winkelend publiek en ondernemers, en de vervuiling die dit verspreiding van flyers met zich mee kan brengen. Buijssen vraagt zich echter af of de burgemeester voorafgaand aan het nemen van het besluit ook andere mogelijkheden onderzocht heeft om deze overlast te voorkomen, en wil dat hij deze alternatieven opneemt in de beloofde notitie: “Tot die tijd zou het flyerverbod voor politieke partijen minsten opgeschort moeten worden. Misschien verspreiden we er wel een foldertje over…”.

Grondwet artikel 7

U bent hier