h

SP dient initiatiefvoorstel stadsverwarming in

26 oktober 2006

SP dient initiatiefvoorstel stadsverwarming in

Vandaag dient de SP een initiatiefvoorstel in over de stadsverwarming. Het voorstel kent een lange voorgeschiedenis. Sinds augustus 2003 is de SP systematisch en geregeld met Essent in de slag, om allerlei concrete klachten van burgers te verhelpen. Over de dienstverlening, de klantonvriendelijkheid, idiote en onoverzichtelijke eindafrekeningen. Klachten over stadsverwarming kwamen toen al aan de oppervlakte.

Stadsverwarming in TilburgEen en ander kreeg destijds vorm in actiecomités (Geen (€s)cent te veel, stichting WETEN en bewonersorganisatie Offenbach/Zellerstraat), buurtvergaderingen en door de SP georganiseerde spreekuren met Essent-medewerkers. Dat heeft geresulteerd in allerlei toezeggingen door en verbeteringen bij Essent: teruggave teveel betaalde gelden in Tilburg Noord, betere klachtenafwerking, baliespreekuren, nieuwe formulieren voor de eindafrekening, enzovoorts.

Gemiddeld betalen Tilburgers die aangesloten zijn op stadsverwarming zo’n 250,- euro meer dan mensen met een HR-ketel. Het intiatiefvoorstel van de SP wil daar een einde aan maken en stelt voor ook naar de toekomst van stadsverwarming te kijken. De gemeente Tilburg zou het landelijk erkende Niet Meer Dan Anders (NMDA) principe moeten onderschrijven en bij Essent (als aandeelhouder en grote klant) moeten aandringen op tariefsverlaging voor deze groep.

Daarnaast moet een werkgroep met alle belanghebbenden worden samengesteld om de voors en tegens van stadsverwarming in kaart te brengen en te komen tot een actieplan. Afhankelijk van de haalbaarheid van stadsverwarming kan dat bestaan uit betere isolatie van de betroffen woningen of op termijn overschakelen op een ander systeem.

Het initiatiefvoorstel zal op maandag 30 oktober in de gemeenteraad worden behandeld.

Lees het initiatiefvoorstel (pdf)

U bent hier