h

SP wil proef met anoniem solliciteren

16 november 2006

SP wil proef met anoniem solliciteren

Om de onevenredige werkloosheid onder allochtonen te verminderen zijn tal van creatieve maatregelen nodig. De SP wil daarom dat de gemeente Tilburg een proef met anoniem solliciteren start. “In Nijmegen functioneert het al een tijdje en ook het bedrijfsleven heeft er goede ervaringen mee”. De fractie zal een motie met die strekking indienen bij de behandeling van de armoednota.

Allochtone Tilburgers zijn vaker werkloos en komen moeilijker aan een stageplek dan autochtone Tilburgers. Onder de ongetwijfeld tal van redenen daarvoor speelt aantoonbaar ook bewuste en onbewuste discriminatie een rol. Keer op keer blijkt uit proeven dat precies dezelfde sollicitatiebrieven anders behandeld worden als ze met ‘Mohammed’ worden ondertekend dan met ‘Jan’. Om die eerste hobbel in een sollicitatieprocedure eerlijker te maken is geanonimiseerd solliciteren een mogelijke oplossing.

De motie die de SP zal indienen roept de gemeente Tilburg op om in haar hoedanigheid als werkgever het Nijmeegse systeem over te nemen. Verder zou zij in overleg moeten treden met grote werkgevers en VMBO en MBO opleidingen in de stad om te bezien hoe geanonimiseerd solliciteren op vacatures en stageplekken georganiseerd zou kunnen worden. “Werk is voor velen nog altijd dé aangewezen weg om aan armoede te ontkomen of te ontsnappen. We mogen geen mogelijkheid onbenut laten”, aldus de SP.

Ook in het bedrijfsleven zijn al positieve proeven met geanonimiseerd solliciteren uitgevoerd, en naar tevredenheid. Een Frans automatiseringsbedrijf stapte drie jaar geleden over op dit systeem. Volgens de directeur begint het ermee te erkennen dat discriminatie wel degelijk een rol speelt bij sollicitaties, en vervolgens moet je proberen dat zo onmogelijk te maken. Bij sollicitatiebrieven worden de naam, geslacht en leeftijd onleesbaar gemaakt.

U bent hier