h

SP initiatiefvoorstel gemeentelijk werkgarantiebedrijf

8 december 2006

SP initiatiefvoorstel gemeentelijk werkgarantiebedrijf

Een jaar geleden publiceerde de SP Tilburg haar werkgarantieplan. Doel daarvan was dat het een rol zou spelen in de verkiezingen en bij het opstellen van het collegeprogramma. Nu zowel het werkgelegenheidsbeleid als het armoedebeleid van het nieuwe college vorm hebben gekregen, ziet de SP de noodzaak het plan vandaag alsnog in te dienen als concreet initiatiefvoorstel.

Van het ’10.000 banenplan’ van de PvdA is helaas niet veel meer terug te vinden, niet in het ABC en evenmin in de nieuwe begroting. Het voorstel van het college voor een nieuw armoedebeleid gaat evenmin uit van een gedurfde poging om mensen die kúnnen werken ook daadwerkelijk aan de slag te helpen. 600 participatiebanen is niet genoeg, noch qua aantal, noch qua inhoud. De Eerste Kamer heeft bovendien het wetsvoorstel over de participatiebanen onlangs controversieel verklaard, waardoor het uiterst onzeker wordt wanneer het wettelijk kader daarvoor geschapen gaat worden.

Veel Tilburgers staan aan de kant: zonder werk, zonder behoorlijk inkomen, zonder voldoende dagelijkse sociale contacten en vooral zonder uitzicht op verbetering. Tegelijkertijd zien we dat erg veel werk in Tilburg blijft liggen. Iets klopt er niet met dit plaatje. Mensen worden buitengesloten en staan aan de kant terwijl er eigenlijk juist heel veel werk aan de winkel is. Dat moet écht veranderen.

De kern van het initiatiefvoorstel bestaat uit de oprichting van een gemeentelijke werkmaatschappij waarin mensen uit de bijstand die binnen een bepaalde tijd niet aan een baan blijken te kunnen komen maar wel kúnnen werken, in worden ondergebracht met een regulier contract. Dit bedrijf richt zich op het werk dat in Tilburg momenteel te veel blijft liggen of dat te duur wordt uitgevoerd.

Doel van het plan is iedereen die kán werken ook daadwerkelijk aan het werk te helpen. Daarvoor moet het denken veranderen: niet meer alleen bestaande banen of vacatures vormen de vijver waaruit gevist moet worden, maar het hele geheel aan werk dat in een stad als Tilburg gedaan moet worden. Als gemeenschap moeten we onze ‘eigen verantwoordelijkheid’ nemen voor een werkende stad.

Lees het intiatiefvoorstel (pdf)

U bent hier