h

Stop dreigende uitzetting Fatma!

6 maart 2007

Stop dreigende uitzetting Fatma!

Fatma Smain, een Tilburgse woonachtig in de Generaal Crerarstraat, wordt binnenkort op last van de IND op korte termijn uitgezet. Ze is al meer dan zeven jaar in Nederland, heeft een man (Farouk Jussef, destijds gevlucht uit Irak) en twee dochtertjes met de Nederlandse nationaliteit. Op woensdag 7 maart overhandigen buurtbewoners van Fatma en haar man Farouk een petitie aan wethouder Gon Mevis met de vraag om Fatma te helpen een verblijfsvergunning te krijgen. SP raadslid Veerle Slegers: "Ik roep zoveel mogelijk mensen op daarbij aanwezig te zijn".

Slegers, die zich al enig tijd inzet voor het gezin: "In het verleden hebben zij uit angst dat Fatma naar Algerije zou worden teruggestuurd verzuimd de juiste procedures te volgen om een verblijfsvergunning te krijgen. Daarnaast heeft haar man wegens ziekte een te laag inkomen om Fatma volgens de Nederlandse norm te kunnen onderhouden (hij zou 120% van het minimumloon moeten verdienen). Dus moet Fatma weg, terug naar Algerije waar haar met zekerheid de dood door eerwraak wacht. De IND heeft daar tot nu toe geen boodschap aan. We sturen een vrouw regelrecht de dood in, ik kan niet begrijpen dat zoiets anno 2007 in Nederland nog kan gebeuren".

Geluidsfragment Luister naar Omroep Brabant (6 maart 2007)

Op 13 maart moet Fatma zich melden bij de IND in Rijswijk waar zij een confrontatie moet aangaan met functionarissen van de Algerijnse ambassade. Dat is nodig om haar een uitreisdocument te kunnen geven. Een groot probleem is dat dit gesprek in het Arabisch zal plaatsvinden. De IND is in elk geval bij een gedeelte van dat gesprek niet aanwezig en weet door het taalprobleem sowieso niet wat er in dat gesprek wordt gezegd. Vorige week constateerde de Nationale Ombudsman dat dit soort gesprekken gevaarlijk kan zijn voor de uit te zetten persoon in kwestie: Al eerder is gebleken dat ambassadepersoneel belastende informatie heeft afgetroggeld en doorgegeven aan het land van herkomst. Daardoor zijn mensen na terugkeer opgepakt, verdwenen of bedreigd. Jan de Wit, lid van de Tweede Kamer voor de SP, heeft onlangs met succes gepleit voor een verblijfsvergunning voor 181 Syriërs die door deze handelwijze door de IND gevaar liepen. Hetzelfde risico loopt Fatma.

De eerste advocaat van Fatma voelde zich overbelast met tien dossiers van “hopeloze gevallen” en heeft Fatma haar dossier teruggegeven. Nu is er een nieuwe advocaat die meerdere opties ziet. Eén daarvan is een beroep op schrijnendheid. Vorige week heeft minister Hirsch Ballin van Justitie nieuwe criteria uitgevaardigd voor schrijnendheid. Fatma voldoet niet aan één maar zelfs aan meerdere criteria: Haar hele gezin is wel in Nederland toegelaten, er is sprake van een dreigende scheiding tussen de vreemdeling (Fatma dus) en diens kind(eren). En er zijn zogenaamde gender-gerelateerde aspecten, met name eerwraak en huiselijk geweld (door haar familie in Algerije). Fatma wordt nu al constant bedreigd door haar familie omdat ze met een andere man is getrouwd dan haar vader voor haar had uitgezocht.

Op woensdag 7 maart overhandigen buurtbewoners van Fatma en haar man Farouk een petitie aan wethouder Gon Mevis. Daarin vragen zij de wethouder om Fatma te helpen een verblijfsvergunning te krijgen. Ook kinderen, leerkrachten en directeur van de school van Rana, het oudste dochtertje, zullen aanwezig zijn in de straat. Hetzelfde geldt voor SP-raadslid Veerle Slegers en enkele andere SP-ers: "Iedereen die het absurd en onmenselijk vindt dat Fatma wordt uitgezet, roep ik op om op 7 maart om 12.15 uur naar de Generaal Crerarstraat 8 te komen. Op die manier kunnen we laten zien dat we een menselijker en socialer Nederland en Tilburg willen. En we kunnen de IND laten weten dat de nieuwe criteria van minister Hirsch Ballin met onmiddelijke ingang moeten worden toegepast!".

Reageer op dit bericht
Fatma moet blijven! (verslag 7 maart)

U bent hier