Nog steeds kramp en spagaat over vertrouwelijke informatie
Nog steeds kramp en spagaat over vertrouwelijke informatie
Nu ook Hans Smolders uit het presidium stapt mist dit vertrouwelijke overleg twee van de tien fractievoorzitters. Opnieuw blijkt de kramp en spagaat over de vertrouwelijkheid van informatie moeilijk hanteerbaar. Volgens de SP is er echter geen alternatief voor de 'openheid in vertrouwen' zoals die momenteel in Tilburg plaatsvindt. Het overleg tussen Presidium en de lokale driekhoek is van groot belang en moet niet op het spel gezet worden. Door geen van de partners.
Toen vorig jaar de VVD besloot niet meer deel te nemen aan het besloten deel van het Presidium (het overleg tussen fractievoorzitters en de burgemeester) waarbij ook de lokale driehoek (officier van justitie en politie) aanschuift, werd het probleem van hoe om te gaan met vertrouwelijke informatie pijnlijk duidelijk. De SP was en is voorstander van 'openheid in vertrouwen' (zie hier voor opinieartikel). Dat vereist een inspanning van álle kanten, en dat is wat volgens ons momenteel ontbreekt.
Politie en OM hebben geen verplichting om met het Presidium te overleggen. Als zij zich niet meer veilig voelen omdat vertrouwelijke informatie weglekt, zullen zij dit overleg opzeggen. Daarmee krijgen de fractievoorzitters mínder informatie dan nu het geval is, en wat ons betreft is dat schadelijk en dus onwenselijk.
Tegelijkertijd begrijpen we ook de spagaat van politici: wat te doen met informatie die eigenlijk in het openbaar besproken zou moeten worden, maar alleen in vertrouwen wordt medegedeeld? De balans is precair, maar er is wel ruimte. Bij dergelijke twijfel hoort een fractievoorzitter dat in het Presidium te bespreken en kan een afweging gemaakt worden over de vertrouwelijkheid van bepaalde mededelingen.
Zal ik ook eens lekken uit het Presidium? We krijgen er soep en kroketten! En sommigen nemen er zelfs twee, ik noem verder geen namen... Niet alles wat daar ter tafel komt is echt geheim. De opmerkingen van de burgemeester over Zino, die door Hans Smolders zijn 'gelekt', zouden daar best eens onder kunnen vallen. Dat hadden we dan in het Presidium moeten bespreken. Volgens mij is daar alle ruimte voor, en sterker nog, zou een groot deel van die club misschien wel hebben geoordeeld dat dit geen geheime informatie is of zou moeten zijn. Maar die weg is wel de enige weg.
Het doen van aangifte tegen Hans Smolders vanwege lekken is formeel vast correct. Maar gezien de inhoud van wat hij naar buiten heeft gebracht waarschijnlijk ook wel een brug te ver. Het handhaven van een balans tussen vertrouwelijkheid en openbaarheid is meer gediend bij terughoudendheid van alle kanten: niet zonder overleg lekken, maar ook niet zonder overleg de zwaarste tegenmiddelen inzetten. Want inmiddels gaat de discussie alleen nog maar over wel-of-niet-lekken en straks over politici die zich buitengesloten voelen, in plaats van waar het over zou moeten gaan: veiligheid, en de rol van Zino daarbij. Doodzonde. Ik hoop dat alle partijen tot zinnen komen en de unieke samenwerking in Tilburg tussen Presidium en lokale driehoek niet op het spel zetten in een hanengevecht.
Kramp en spagaat over vertrouwelijke informatie (opinie, 7 september 2006)
Reageer
- Zie ook:
- Openbaar bestuur