h

Aangifte LST tegen gemeenteraad slaat plank mis

1 juni 2007

Aangifte LST tegen gemeenteraad slaat plank mis

De LST heeft aangifte gedaan tegen de hele gemeenteraad in verband met de 'wachtgeld-fraude'. Volgens de LST hebben raadsleden zich schuldig gemaakt aan illegale zaken. De SP verweert zich daartegen: "Er mag geen wachtgeld worden uitgekeerd aan 65-plussers. Als dat tóch gebeurt is dat een verantwoordelijkheid van het college en het apparaat, niet van de raad, die heeft dat niet verordeneerd".

Vlak voor de verkiezingen van maart 2006 werd de Tilburgse verordening over geldelijke voorzieningen aan raadsleden aangepast. Daarin was een artikel opgenomen (8F) dat stelde dat elke uitkering, ook het wachtgeld, ophoudt bij bereiken van de leeftijd van 65 jaar.

Op voorstel van de CDA, PvdA, GroenLinks en TSP fracties werd die paragraaf uit de verordening gehaald. Er zou namelijk sprake zijn van leeftijdsdiscriminatie. Deze partijen vonden dat ook ná je 65ste wachtgeld zou moeten worden uitgekeerd. Bij eerdere behandeling van het voorstel (in oktober 2005) heeft de SP zich gekeerd tegen élke financiële verbetering in de rechtspositie van raadsleden en gepleit voor een substantiële vermindering van alle vergoedingen (20 procent, want wettelijk is het niet toegestaan meer dan 20 procent naar beneden af te wijken van de wettelijke bedragen, volgens artikel 3 van het Rechtspositiebesluit).

De SP stemde in met de (gewijzigde) verordening, omdat het schrappen van het beruchte artikel 8F volkomen symbolisch was. De rijksregeling verbiedt namelijk het uitkeren van wachtgeld ná 65 jaar. De wijziging veranderde materieel niets aan de geldende regeling. Luister naar de toelichting van raadsgriffier Gerard Vrenken hierover (klik hier, mp3). Het Rechtspositiebesluit bepaalt in hoofdstuk 3 artikel 9: "De uitkering eindigt in ieder geval met ingang van de maand volgend op die waarop de leeftijd van 65 jaar wordt bereikt". Einde verhaal dus.

De LST beschuldigt nu de hele gemeenter er van te hebben meegewerkt aan het willens en wetens willen verstrekken van wachtgeld aan vier vertrekkende raadsleden, hoe­wel ze wisten dat de wet dat ver­bood. Dat is volslagen onzin. Wat in een rijksregeling goed geregeld is hoeft in een lokale verordening niet te worden herhaald. Wat ons betreft is vanaf dat moment dus een regeling van kracht die het verbiedt om aan ex-raadsleden wachtgeld uit te keren na het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Als dat toch gebeurt, of als dat in het verleden gebeurd is, dan was dat in strijd met de regels daarover.

De raad stelt de regels vast, het college voert die uit of overtreedt die, de politie zoekt uit als daar iets gebeurd wat niet mag, het OM vervolgt en de rechter oordeelt. Aangifte tegen de gemeenteraad slaat de plank dan ook volledig mis.

U bent hier