h

'Albayrak-lijst' geeft generaal pardon nare bijsmaak

27 juni 2007

'Albayrak-lijst' geeft generaal pardon nare bijsmaak

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) heeft burgemeesters gevraagd lijsten te geven van uitgeprocedeerde asielzoekers die zich hadden aangemeld voor de Pardonregeling, maar daar niet onder vallen. De SP is ronduit verbijsterd over de houding en voorgenomen handelswijze van de Staatssecretaris. Raadslid Veerle Slegers: "Door in het kader van de Pardonregeling verkregen persoonsgegevens voor een oneigenlijk doel in te zetten, krijgt de uitwerking van het Pardon een nare bijsmaak". Zij stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college.

Burgemeesters zijn niet verplicht om de lijsten met gegevens van illegalen te verstrekken, maar de bewindsvrouw verwacht wel dat ze dat zullen doen. Slegers: "In het verleden heeft het college steeds op het standpunt gestaan dat zij niet zou meewerken aan de actieve uitzetting van illegalen. Dat is geen taak voor de gemeente. Ik wil weten of zij dat standpunt nog steeds huldigt".

De Pardonregeling waar de SP voor heeft gepleit is een regeling die moet zorgen voor vertrouwen en een menswaardige behandeling van hen die al vele jaren in onzekerheid in ons land verblijven. Door in het kader van de Pardonregeling verkregen persoonsgegevens voor een oneigenlijk doel in te zetten, krijgt de uitwerking van het Pardon een nare bijsmaak die de SP geenszins aanstaat. Slegers: "En dan druk ik me nog zacht uit. De college moet geen doorgeefluik van dit soort informatie worden. Daarmee wordt de gemeente voor illegalen een onbetrouwbare partner en zullen zij zich nog minder laten zien. Dat kan alleen maar betekenen dat er zich aan deze onderkant van de samenleving nog meer ellende voor gaat doen en dat die alleen nog boven water komt als het te laat is".

Veerle Slegers: "Ik ga er vanuit dat het college zich niet laat verleiden tot zo'n dubieuze rol, maar voor de zekerheid stel ik die vragen toch maar officieel. Want gegarandeerd dat de VVD er als de kippen bij gaat zijn om de burgemeester op zijn huid te zitten onmiddelijk de deportatielijsten klaar te maken".

U bent hier