h

Coalitie timmert duurzaamheidsbeleid liever zélf dicht

22 juni 2007

Coalitie timmert duurzaamheidsbeleid liever zélf dicht

De coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en CDA zeggen 'geen behoefte te hebben aan overleg met alle raadsfracties om onze wensen rond duurzaamheid kenbaar te maken'. Onlangs reserveerden deze partijen zo'n 16 miljoen euro voor duurzaamheidsbeleid zonder dat hierover ook maar één inhoudelijk voorstel in het vooruitzicht werd gesteld. "Die 16 miljoen wordt nu een speelgoedje van de collegepartijen die dat liefst onderling in hun achterkamertjes aan 'leuke dingen' willen besteden. De rest van de raad mag toekijken, wat een vertoning!", reageert de SP fractie.

Op 6 juni schreef de SP een open brief aan alle afzonderlijk fracties in de raad, waarin zij voorstelde gezamenlijk te overleggen over de besteding van die 16 miljoen euro voor duurzaamheidsbeleid. Vandaag reageren de collegepartijen in één gezamenlijke brief dat ze daar niet aan mee willen doen. Fractievoorzitter Van den Hout: "Alleen al het feit dat ze schrijven dat zij 'de overige fracties niet nodig hebben om onze wensen rond duurzaamheidsbeleid kenbaar te maken' is te zot voor woorden. Die drie denken de stad in hun eentje te kunnen regeren!" Ook op een eerder voorstel om gezamenlijk na te denken over een beter milieubeleid voor Tilburg werd door deze collegepartijen afwijzend gereageerd. "En dan nog durven stellen dat de SP niet wil samenwerken...".

Het druist tegen alle Tilburgse regels in om midden in het jaar zomaar ineens 16 miljoen te willen reserveren voor een beleid waarover nog niet gesproken is. "Eerst maak je een fatsoenlijk plan en dán kijk je hoeveel geld daarvoor nodig is. Zeker als je vooraf met geen mogelijkheid kunt berekenen hoeveel dat ongeveer moet zijn. Tijdens de raad van 4 juni kaapte de coalitiefractie 'out of the blue' ineens een groot stuk van het extra Essent-dividend weg voor 'duurzaamheid', zonder te willen of kunnen toelichten wat ze daarmee dan van plan waren. Daar konden wij niet mee akkoord gaan, en daar is het laatste woord ook nog niet over gesproken", aldus Van den Hout.

Ondertussen ligt die reservering er wel, dus kijkt ook de SP realistisch vooruit. "16 miljoen is geen kattepis, dan moet je wel een behoorlijk plan hebben. In het ABC staat nauwelijks iets geschreven over duurzaamheidsbeleid, en dus is het aan de gemeenteraad om daarover de kaders te bepalen. Dat stelden we dus ook voor, aan álle fracties. Maar met deze eensgezinde blokkade van PvdA, GroenLinks en CDA wordt die samenwerking weer bij voorbaat de grond in geboord".

In de reactie klagen de collegepartijen over een 'geringe inbreng' van de SP op milieugebied. Van den Hout: "Dat is echt een gotspe! Wij doen aan de lopende band constructieve voorstellen hierover: de autovrije zondag, de windmolens, de stedelijke adviescommissie groenzaken, moties over duurzaam bouwen, voorstellen voor een progressief milieuakkoord en ga zo maar door, stuk voor stuk SP-initiatieven. Om nu te gaan zeuren dat wij tijdens het toneelstukje van de 'beleidsverantwoording' de afgelopen twee weken niet voldoende met de collegepartijen hebben meegehuild over hun zogenaamde 'kritiek op lopende beleidslijnen' is in dat licht nogal zielig".

Volgens PvdA, CDA en GroenLinks heeft het college meer dan voldoende plannetjes om die 16 miljoen euro uit te geven, en verzinnen ze de rest er zelf wel bij, daar hebben ze andere fracties niet bij nodig. "Die opstelling is te regentesk voor woorden. Het college heeft amper iets op papier staan over duurzaamheidsbeleid, integendeel! Bouwplannen in de landgoederenzone, in de Moerenburg, in of achter het Leypark, het bouwen van nóg meer parkeergarages, het actief saboteren van de eisen van de raad over de autovrije zondag en het transferium, het gedrocht van de zogenaamde bomennota: als we van iemand geen groen beleid hoeven te verwachten is het wel van dit college!", aldus Van den Hout.

Ook het feit dat de coalitiepartijen miljoenen euro's denken te kunnen wegkapen van de raad stuit Van den Hout tegen de borst: "Zo gaan we in Tilburg niet met de begroting en de gemeenteraad om. Alleen al de gezamenlijke reactie op een open brief gericht aan álle fracties maakt duidelijk dat deze drie partijen een kleffe klont vormen en niets te maken willen hebben met de rest van de raad. Ze vergeten een beetje dat zij gedrieën níet de meerderheid hadden bij de afgelopen verkiezingen en ze ontkennen de inbreng van andere partijen - met name de SP - in het constructief meedenken over een beter milieubeleid voor Tilburg".

U bent hier