h

Verhuisadviezen stadhuis moeten openbaar worden

22 augustus 2007

Verhuisadviezen stadhuis moeten openbaar worden

Acht adviezen heeft het college inmiddels gekregen over de mogelijke verhuizing van het stadhuis naar de Spoorzone. De SP vraagt het college vandaag die adviezen openbaar te maken. "Op basis daarvan moet de raad een debat voeren, dus dan wil ik ze ook wel kunnen lezen", aldus fractievoorzitter Van den Hout.

In het Brabants Dagblad van vandaag stelt wethouder Aarts dat het college in oktober een besluit neemt over die verhuizing. Van den Hout: "Nou ja, over een mogelijk voorstel hoop ik dan, want de raad heeft daarin toch echt het laatste woord. Maar vooral, ik wil niet debateren louter op basis van een voorstel van het college. Ik wil die adviezen die zij heeft ontvangen zelf kunnen zien, zodat ik weet wat daarmee gebeurd is. Dat lijkt me niet meer dan redelijk". Vooralsnog zijn deze adviezen echter vertrouwelijk.

Twee keer eerder riep de SP in moties op de megalomane verhuisplannen achterwege te laten, maar vond daarvoor geen meerderheid in de raad. Begin dit jaar agendeerde de fractie het onderwerp voor de commissie Modern Bestuur. Daar liet het college weten adviezen te gaan vragen bij acht commerciele investeerders over de vestiging van het stadhuis in de Spoorzone en over wat te doen met de leegkomende stadskantoren in het centrum. "Nu horen en lezen we alleen nog maar over dat nieuwe stadhuis, maar we zouden de hele zaak in samenhang bekijken. Ik wil van het college dus ook weten wat zij denkt te doen met een leeg stadhuis. Zeker als dat gebouw volgens het college zelf niet zou voldoen aan arbo-technische eisen. Wie wil zo'n ding dan nog kopen?".

Het college meent dat een nieuw stadhuis in de Spoorzone 'een hele mooie trekker voor nieuwe bedrijven' zou zijn. "Toen ik dat gisteren aan onderzoeker Buck vroeg was die daar toch wat sceptischer over. Ik ben dan ook benieuwd hoe het college die stelling wil onderbouwen, want meer dan een natte-vinger-gevoel hebben we daarover tot nog toe niet gehoord", aldus Van den Hout.

De vragen:

1. Herinnert u zich deze uitspraak van wethouder Aarts in de vergadering van de commissie Modern Bestuur van 15 januari 2007: “Wethouder Aarts geeft aan dat verschillende marktpartijen in samenhang onderzoeken wat de consequenties zijn van verhuizing van de huidige stadskantoren naar een stadhuis in de Spoorzone. Op basis van dit materiaal kan de gemeenteraad een besluit hierover nemen. Er moet een neutraal onderzoek komen dat geen werking heeft 'vooruitlopend op'.”? Kunt u in dat kader de acht adviezen die door diverse investeerders over een dergelijke verhuizing zijn uitgebracht aan de raad doen toekomen, zodat wij op basis daarvan een debat kunnen voeren? Zo nee, waarom niet?

2. Herinnert u zich deze uitspraak van wethouder Aarts in de vergadering van de commissie Modern Bestuur van 15 januari 2007: “Er zitten twee kanten aan om dat te doen. De eerste is dat als de zaak zou worden verplaatst naar de Spoorzone, dat dan in het centrum een flink gat geslagen wordt. Er moet zeer goed gekeken worden naar de toekomstige bestemming van de huidige gebouwen. Daarom wil het college in samenhang alles onderzoeken. Daar hebben we marktpartijen bij nodig en die zijn daarom uitgenodigd om dat in beeld te brengen.”?
Gaan die adviezen dus ook over wat te doen met het gat dat in de stad ontstaat bij verlaten van het huidige stadhuis en de toekomstige bestemmingen van de leegkomende stadskantoren?

3. Neemt het college in oktober een besluit over de verhuizing of over een raadsvoorstel daarover?

4. Kunt u de raad inzicht verschaffen in de arbo-technische staat van het stadhuis? U zegt te weten dat het stadhuis in dat opzicht niet meer voldoet, dus gaan wij er vanuit dat u daarover de documentatie voor het grijpen heeft.

5. Wat vindt u van de uitspraak van onderzoeker Rene Buck in het Brabants Dagblad van vandaag, dat 'de vermoede aanzuigende effect vooral niet wor¬den overdreven'? En wat vindt het college van de uitspraak die de heer Buck gisterenavond ook deed naar aanleiding van een vraag van de SP fractie, dat 'een stadhuis niet bijdraagt aan de dynamische en op service gerichte omgeving' die de Spoorzone zou moeten worden om zakelijke dienstverleners aan te kunnen trekken?

De antwoorden van het college:

1. Op basis van het ingediende materiaal zullen wij een besluit nemen met betrekking tot de te nemen vervolgstap in het haalbaarheidsonderzoek en dit zal aan de raad worden voorgelegd. De ingediende adviezen zullen daarbij voor de raad ter inzage worden gelegd.

2. Ja.

3. In oktober zullen wij een besluit nemen over de te nemen vervolgstap in het haalbaarheidsonderzoek waarover in het ABC afspraken zijn gemaakt en hierover met de raad overleg voeren.

4. Door TNO is recentelijk onderzoek gedaan naar de arbo-technische staat van het stadhuis. De uitkomst van het onderzoek is dat het gebouw, na enkele kleine aanpassingen, aan de normen voldoet. De definitieve eindrapportage wordt in september verwacht. Anders is het gesteld met de bouwkundige en installatietechnische staat van het gebouw. Aangezien het gebouw 40 jaar oud is hier sprake van een renovatiebehoefte, met name met betrekking tot de elektrische en werktuigbouwkundige installaties en gevel.

5. Met Rene Buck zijn wij van mening dat een grote overheidsinvestering in een nieuw ontwikkelingsgebied zeer van belang is voor het vertrouwen dat investeerders moeten krijgen maar dat een vestiging van een stadhuis alleen niet voldoende is om tot een dynamische en op service gerichte omgeving te komen. Het is daarom dat wij de marktpartijen hebben gevraagd om ideeën aan te reiken voor een programmatisch ontwikkelingsconcept voor een nieuw Huis van de stad waarvan de betekenis verder reikt dan realisatie van nieuwe huisvesting voor het bestuur en ambtelijke diensten.

U bent hier