Hoe milieuvriendelijk zijn onkruidverbanders...
Hoe milieuvriendelijk zijn onkruidverbanders...
In Tilburg mag - terecht - geen onkruid meer worden verwijderd met agressieve chemicalien. Op sommige plekken zet het college nu onkruidverbranders in. "Maar die verbruiken enorme hoeveelheden brandstof, werken maar half en vernielen meer dan alleen onkruid", meent SP raadslid Marjolein Buijssen. Zij stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college.
"Een kleine tractor met een grote bakplaat ervoor, daar lijkt 't nog het meest op. De vlammen die onder de bak uitkomen maken duidelijk dat er fors gestookt wordt. Als de brandwagen voorbij is, is het onkruid bruin, maar weg is 't zeker niet. Erger nog, een paar dagen later groeit het vrolijk verder". Volgens Buijssen is het verbranden daarmee weinig effectief. Ook vraagt zij het college of het gezien het brandstofgebruik wel zo efficient en nog milieuvriendelijk is. "Op het eerste gezicht lijkt het beter dan gifspuiten, maar dat wil ik wel graag heel zeker weten".
Niet alleen onkruid valt ten prooi aan de branders. Marjolein Buijssen: "Op moeilijker bereikbare plekken komt iemand langs met een kleine vlammenwerper om grassprietjes en ganzentongen met vuur te bestrijden. Maar die groeien dan vaak rond lantaarnpalen. Als die man voorbij is ligt er een plasje gesmolten teer rond de lichtmast. Hij smelt dat beschermlaagje er gewoon af. Maar dat zit er niet voor niets, de lichtmasten zijn nu een stuk minder beschermd en ik vraag me af wat dat betekent voor de levensduur van die palen".
Onkruid vergaat niet, althans niet vanzelf. De zoektocht naar alternatieven voor gifspuiten wordt door de SP fractie van harte ondersteund. "Maar die alternatieven moeten dan ook wel echt beter zijn. We hebben er niets aan van de regen in de drup te komen, en daar lijkt het met deze brandbare oplossing wel op".
- Zie ook:
- Natuur & milieu