h

SP ondersteunt proefproces stadsverwarming en bijzondere bijstand

5 november 2007

SP ondersteunt proefproces stadsverwarming en bijzondere bijstand

Afgelopen donderdag diende bij het kantongerecht in Breda de zaak van mevrouw Van der Putten tegen de gemeente Tilburg. Mevrouw Van der Putten, bijstandsgerechtigde zonder werkverplichting, eist van Sociale Zaken een tegemoetkoming in het kader van de Bijzondere Bijstand vanwege extra stookkosten door stadsverwarming. De SP-fractie ondersteunt mevrouw Van der Putten hierin. SP-raadslid Paul Huijgen: "We dringen er bij het college al meerdere jaren op aan een oplossing te vinden voor het verouderde systeem van stadsverwarming. Dit proces kan er voor zorgen dat de gemeente verplicht wordt Tilburgers die in de problemen komen door de extra stookkosten financiële bijstand te verlenen en kan een doorbraak beteken in de discussie over stadsverwarming."

Mevrouw van der Putten is aangesloten op stadsverwarming. Algemeen wordt erkend dat door dit verouderde systeem de stookkosten jaarlijks €250,00 hoger uitvallen dan met hetzelfde verbruik met een HR-ketel het geval zou zijn. Huijgen: "Die € 250,00 is zeker voor Tilburgers die moeten leven van een uitkering niet op te brengen en een vrije keuze voor een andere manier van energievoorziening is er niet. Volgens de folder van Sociale Zaken kan je voor dit soort extra kosten bijzondere bijstand aanvragen, en toch heeft de dienst anders besloten."

Mevrouw Van der Putten betoogde dat haar aanvraag voldoet aan alle criteria die de Sociale Dienst stelt voor Bijzondere Bijstand. Dat er bij Sociale Zaken nog geen regeling bestaat voor bijstand voor stookkosten is volgens haar geen argument: "Goed beleid is in de geschiedenis vaak begonnen doordat een enkel individu daarop aandrong. Ik hoop dat mijn geval ook zorgt voor zo'n regeling."

De Gemeente Tilburg verdedigde zich in de zaak met het argument dat zij zich al op andere wijze inzet om de tarieven voor stadsverwarming omlaag te krijgen. Huijgen: "Daar moet de gemeente ook vooral mee doorgaan, maar in de tussentijd mogen de gebruikers van stadsverwarming die door de extra kosten in de problemen komen niet aan hun lot overgelaten worden. Tot nu toe is er aan de tarieven nog niets gewijzigd, en op basis van die realiteit zal Sociale Zaken de aanvraag moeten beoordelen."

De rechter volgde mevrouw Van der Putten in een groot deel van haar betoog, maar betwijfelde of zij wel werkelijk hoger uit is met haar energierekening. Huijgen: "Dat verhaal is niet van toepassing. Die meerkosten worden algemeen erkend, en als zij zuinig is met haar warmtegebruik, blijven ook die meerkosten, en daar hoeft zij niet voor gestraft te worden. En bovendien zit zij met 30 kJ precies op het landelijk gemiddelde aan warmteverbruik."

Uitspraak volgt over zes weken.

Betoog mevrouw Van der Putten(pdf)
Raad gaat akkoord met SP-voorstel Stadsverwarming
Dossier: Essent

U bent hier