h

College roept veel vragen op

20 januari 2008

College roept veel vragen op

Volgens de Algemeen Directeur van de gemeente Tilburg stellen fracties steeds meer schriftelijke vragen aan het college, en zijn de wethouders daar een volle dag per vraag mee bezig. "Tsja, dit college roept blijkbaar steeds meer vragen op. Nu bijvoorbeeld over hun tijdsbesteding, want een dag bezig zijn met het beantwoorden van vragen lijkt ons nogal overdreven". SP raadslid Marjolein Buijssen stelt hierover vandaag schriftelijke vragen. What else.

"Als het college steeds meer vragen oproept zou ze eerst eens bij zichzelf te rade moeten gaan. Maar in plaats daarvan laat ze haar directeur in het Brabants Dagblad suggereren dat dit democratische recht 'te ver doorschiet'. Dat gaat ons te ver", aldus Buijssen. De raadsfracties stelden vorig jaar 241 schriftelijke vragen aan het college. De raadsgriffie houdt daarvan een overzicht bij (zie hier).

Algemeen Directeur Noud DerksHet stellen van schriftelijke vragen is een van de rechten van de raad. Buijssen: "Wij gebruiken al onze rechten optimaal, daar zijn we tenslotte voor gekozen. Zo dienden wij vorig jaar ook acht initiatiefvoorstellen in en vroegen we zes keer een spoeddebat aan. Blijkbaar is dat nodig bij dit college. En het is nog effectief ook, want vaak leidt het inderdaad tot aanpassing van beleid of tot nieuwe voorstellen". Een 'normaal' bedrijf zou blij zijn met zo'n actieve achterban. "Maar deze directeur ziet blijkbaar niet dat ook elke klacht een gratis tip is waar de club zijn voordeel mee kan doen".

Dat volgens directeur Noud Derks het college een volle dag bezig is met het beantwoorden van een enkele vraag kan er bij de SP niet in. Marjolein Buijssen: "Wij overschatten nog steeds wel eens de daadkracht van dit college, maar zo erg kan het toch niet zijn? De antwoorden worden voorbereid door ambtenaren, een wethouder hoeft alleen nog maar te bedenken of hij of zij het daar mee eens is. Als ze daar werkelijk een dag over doen geeft dat te denken. En daar stellen we nu dus weer vragen over. Ben benieuwd hoelang ze nodig hebben om die te beantwoorden..."

De kwaliteit van de antwoorden laat bovendien zo vaak te wensen over dat juist iets meer tijd wel eens nodig is. "Soms moet je zes weken wachten op een volslagen nietszeggend antwoord, of weigert het college gewoonweg in te gaan op de vragen die gesteld worden". Ook roept de werkwijze van het college nogal eens vragen op. "Op het gebied van communicatie scoort dit college continu een dikke onvoldoende. Daarnaast wordt een hoop voorgekookt in overleggen tussen de coalitiepartijen en neemt het college haar actieve informatieplicht lang niet altijd serieus. Tel dat bij elkaar op en dat weet je meteen waarom met name de oppositie vaak niet anders kan dan zelf maar direct te vragen naar wat er aan de hand is. Het college moet eerst de hand in eigen boezem steken voordat ze vraagtekens zet bij de democratische plicht van de raad om op de hoogte te blijven".

U bent hier