h

PvdA banenplan nog altijd in mist gehuld

4 februari 2008

PvdA banenplan nog altijd in mist gehuld

Al sinds 2005 hangt het 10.000 banenplan van de PvdA in de lucht. Op papier is het vooralsnog niet terecht gekomen. Ook nu het plan in januari 2008 voor de derde keer werd gepresenteerd is het nog altijd niet openbaar gemaakt. We zullen het dus moeten doen met de tekst van de presentatie. Je mag er tenslotte van uit gaan dat als de PvdA een plan presenteert, dat ze dat doet door de sterkste eigenschappen te noemen, en aan te tonen waarmee ze een toegevoegde waarde levert.

Maar een vergelijking van die presentatie met het huidige collegeprogramma (ABC) laat zien dat er niets nieuws onder de zon is. PvdA-leider Blaauwbroek noemt in zijn presentatie een vijftal terreinen waar het plan zich op richt. Vier daarvan komen letterlijk uit het ABC, en nummer vijf luidt ‘vooral zo doorgaan’…

1. Blaauwbroek: “We constateren dat er in de industrie en logistiek nog veel werkgelegenheid te vinden is en dat daar nog groeipotentie in zit”. Oftwel: vooral zo doorgaan.
2. Blauwbroek: “Investeren in nieuwe ontwikkelingen zoals de creatieve industrie”. Het ABC: “De creatieve industrie is met een aandeel van 10% van de werkgelegenheid leidend voor het - met recht - onderscheidend vermogen van de stad. In Tilburg zijn creativiteit en cultuur daarmee de drager van economische activiteit. Dat vraagt om extra inzet van marketinginstrumenten”.
3. Blaauwbroek: “Investeren in nieuwe ontwikkelingen zoals de gezondheidszorg”. Het ABC: “Tilburg kent tal van topmedische zorginstellingen en prominente zorgverzekeraars. Samen vormen zij het grootste werkgelegenheidscluster. Op basis van deze kracht en met inzet van het stevige Zorgnetwerk Midden-Brabant willen wij dat investeringen in deze sector worden gestimuleerd en extra bedrijvigheid wordt aangetrokken. De twee ziekenhuislocaties worden als uitgangspunt genomen voor een actieve gebiedsontwikkeling tot themaparken topzorg”.
4. Blaauwbroek: “Veel aandacht zal richting het MKB moet gaan. Juist het MKB is de grootste werkgever in onze stad. Het ABC: “uitbreiding van de bestaande bedrijvigheid en het intensiveren van kleinschalige bedrijvigheid in woonwijken. Dat geldt zeker voor de Reeshof. Ook het verstrekken van microkredieten en regelvrije zones moeten vooral voor beginnende jonge en allochtone ondernemers meer mogelijkheden bieden”.
5. Blaauwbroek: “Juist in een globaliserende wereld waarin ontwikkelingen op kennis en vaardigheidsniveau elkaar snel opvolgen, is het van groot belang dat werknemers over de juiste competenties beschikken. Via gerichte her- en bijscholing bij de vele onderwijscentra in onze stad, zou Tilburg wel eens kunnen uitgroeien tot het onderwijscentrum van Zuid-Nederland”. Het ABC: “Samen met de werkgeversorganisaties, het onderwijs en het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) wordt een leer-werkloket gestart. Doel is de mismatch tussen werkzoekende jongeren en de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen. Wij onderkennen de kracht van de onze kennisinstituten. Alpha- en gammawetenschap van Tilburgse origine completeert de toptechnologische kennisregio Zuidoost Nederland. Als partner in Brainport moet Tilburg steviger worden gepositioneerd. Daarom moet een initiatief dat de inzet van ondernemingen, Kamer van Koophandel, onderwijsinstellingen en overheden bundelt en in de markt zet, door de gemeente worden gefaciliteerd”.

De presentatie rept ook niet over te nemen maatregelen, concrete voorstellen voor nieuw beleid of hoe een en ander gefinancierd zou moeten worden, en daarmee heeft het weinig meer van een ‘plan’ weg.

In 2006 bracht de SP fractie haar werkgarantieplan uit. Niet alleen de presentatie, maar ook het plan zelf was onmiddellijk openbaar en beschikbaar voor opmerkingen en commentaar. Het bestond uit tal van zeer concrete maatregelen en financieringsvoorstellen. De PvdA diskwalificeerde dit voorstel echter zonder ook maar enigszins op de inhoud in te gaan. Zo zullen wij niet te werk gaan. Als de PvdA haar plan openbaar maakt zal het kritisch gelezen worden en zullen wij daarover graag het debat aan gaan. Elk voorstel dat een verbetering inhoudt wordt door de SP fractie in de raad gesteund. Maar dan moet het voorstel er wel komen. Vooralsnog belooft de presentatie weinig spectaculairs, maar wij wachten in spanning af. Al ruim twee jaar...

Presentatie PvdA banenplan
Algemeen Beleidsplan College (ABC) (pdf)
SP werkgarantieplan

U bent hier