h

SP neemt deel aan collegebesprekingen

21 april 2008

SP neemt deel aan collegebesprekingen

De SP zal vanaf morgen deelnemen aan de besprekingen om te komen tot een nieuw college in Tilburg. De onderhandelingen vinden plaats met PvdA, SP, VVD, GroenLinks en D66. SP fractievoorzitter Johan van den Hout: "Deze combinatie was een van de ongeveer drie opties die tot de mogelijkheden behoorden. Andere sommetjes konden wij ook niet maken".

Vorige week viel het college en begon PvdA-leider Jan Hamming aan verkennende besprekingen met alle partijen in de raad. Vanmiddag maakte hij bekend op basis daarvan verder te willen onderhandelen met de SP, VVD, GroenLinks en D66. Van den Hout: "Het voordeel van deze coalitie is een brede en stabiele basis die niet alleen kan rekenen op een meerderheid in de raad maar ook in de stad en ze reflecteert meer dan voorheen de uitslag van de vorige verkiezingen. Met name het toetreden van de SP en de VVD zal zeker een verandering in de stad te zien moeten geven. Daarnaast verwacht ik dat deze vernieuwing iets kan opleveren voor de daadkracht en de snelheid waarmee problemen aangepakt kunnen worden en projecten in gang gezet kunnen worden".

"De huidige combinatie is een goede om de komende dagen mee aan de slag te gaan. Zoals ik al zei zijn er ook nog andere mogelijkheden, en zoals het in de politiek gaat: ‘It ain’t over ‘till the fat lady sings’. De traditionele links-rechts tegenstellingen spelen op lokaal niveau een heel stuk minder dan in Den Haag. In Tilburg gaat het om concrete zaken waar burgers elke dag mee te maken krijgen. Daar is praktisch handelen vereist en gezond verstand belangrijker dan ideologie. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de partijen in deze combinatie, en daar zullen we de komende dagen over spreken. Ik ben er van overtuigd dat we dat tot een goed einde kunnen brengen en met een programma weten te komen waar iedereen zich voldoende in kan herkennen en waar de stad de komende twee jaren mee vooruit kan".

"De afgelopen jaren hebben wij tal van initiatiefvoorstellen ingediend die konden rekenen op de steun van partijen in deze combinatie. Ook hebben we intensief samengewerkt binnen de oppositie met de VVD en de LST. Daarmee hebben we laten zien dat het ons enkel en alleen om de inhoud en het vertrouwen gaat, en los van hoe anderen tegen de partners of die samenwerking aankeken. Vernieuwend en gedurfd misschien, maar zinvol en vruchtbaar en volgens mij ook een van de redenen waarom de huidige voorgestelde coalitie heeft kunnen ontstaan".

"Wat ons betreft gaat onze inzet om meer dan de komende twee jaar. De SP is niet opgericht om eeuwig in de oppositie te zitten en wij willen onze verantwoordelijkheid dan ook heel serieus nemen. De deelname van de SP aan de collegeonderhandelingen en dus aan de mogelijke toetreding tot het college is een verbintenis die we voor langere tijd aangaan. Wij zullen hard werken om er voor te zorgen dat over twee jaar Tilburgers zien dat het ook anders kan en dan opnieuw hun vertrouwen uitspreken in die ingezette koerswijziging".

"Na de historische verkiezingen van 2006 komt het met een vertraging van twee jaar in Tilburg nu ook tot een historisch college: het eerste college zonder KVP of CDA en het eerste college waar de SP aan deelneemt. In de paar colleges waar de SP in vertegenwoordigd is werken we samen met lokale partijen, met GroenLinks, de PvdA en VVD. En in Boxmeer zelfs met het CDA, maar ja, dat is Boxmeer… Wij hebben er dus alle vertrouwen in dat we met deze partijen tot een goed programma en een goed college kunnen komen. Aan ons zal ’t niet liggen".

U bent hier