h

SP wil snelle bekrachtiging nieuwe afspraken over Midi

21 mei 2008

SP wil snelle bekrachtiging nieuwe afspraken over Midi

De SP-fractie wil dat wethouder Backx namens het college de gemeenteraad in nog vóór het zomerreces zoveel mogelijk informatie verstrekt over de nieuwe Midi-theaterplannen. Die informatie moet gaan over het schriftelijk, bindend en in contractvorm vastleggen van alle toezeggingen en afspraken, over de financiële gevolgen daarvan en over de €2,5 miljoen aan externe financiering waarvan sprake is in het nieuwe collegeprogramma. De SP heeft haar steun uitgesproken voor de nieuwe collegeplannen met betrekking tot het Miditheater omdat die plannen inderdaad de financiële risico’s voor de gemeente behoorlijk kunnen verminderen en de kans op succes in de exploitatie kunnen vergroten. Plannen en toezeggingen moeten nu echter zo snel mogelijk bindende afspraken worden. Fractievoorzitter Veerle Slegers van de SP: “Zelfs de weg naar de hel is immers geplaveid met goede bedoelingen. Daarom willen we zo snel mogelijk duidelijkheid over de concrete vorderingen in de besprekingen met alle commerciële en creatieve partners.“

SP fractievoorzitter Veerle SlegersIn het programma van het nieuwe college staat te lezen dat het Miditheater-initiatief een bredere basis krijgt en daarmee een grotere kans op een succesvolle exploitatie. Het college-akkoord spreekt over creatieve partners als het ROC, Fontys en de Universiteit van Tilburg die zich als grote onderwijsinstellingen hebben verbonden aan het Midi-concept. Daarnaast noemt het akkoord toezeggingen door commerciële partijen als Endemol, de Efteling, Ericsson en de Bonheur-groep. Letterlijk staat in het akkoord te lezen: “Het college gaat er van uit dat deze toezeggingen in contracten worden geëffectueerd.” Verderop in het programma lezen we dat “…er momenteel besprekingen met derden plaatsvinden om te bezien of zij voor een substantieel deel de investeringen in het Midi-theater willen delen, waardoor het risico voor de gemeente belangrijk afneemt.” En ook staat er: “Wij gaan er van uit dat €2,5 miljoen aan externe cofinanciering wordt binnen gehaald. Wij menen dat daarop dusdanig duidelijk uitzicht bestaat dat sprake is van een zodanige risicoreductie dat met voldoende vertrouwen de bouwprocedure van het Miditheater gestart kan worden.”

De SP-raadsfractie heeft het college vandaag in een open brief opgedragen om bij de eerstvolgende twee reguliere vergaderingen (16 juni en 23 juni) van de commissie Maatschappij zo uitgebreid en compleet mogelijk te rapporteren over de voortgang in het vastleggen van alle in het collegeprogramma genoemde toezeggingen, uitgangspunten en uitzichten in concrete contracten en schriftelijke, bindende afspraken. Dat betreft in elk geval de creatieve en de commerciële partners (wie zijn het tot nu toe allemaal, wat en/of hoeveel dragen ze bij, vanaf wanneer en voor hoe lang?) en de manier waarop de €2,5 miljoen aan externe co-financiering wordt binnengehaald. Verder moet er dan zoveel mogelijk duidelijk worden over de besprekingen met “derden” van wie sprake is in het collegeprogramma.

SP over Midi Theater (15 mei 2008)

U bent hier