h

SP wil referendum over megamall

23 september 2008

SP wil referendum over megamall

De Tilburgse SP-raadsfractie roept na de mall-inspraakdag gisteren op het stadhuis het college op om ook de Tilburgse bevolking breed te betrekken bij de besluitvorming over de mall. Volgens de SP is de inspraakdag maar ten dele geslaagd: Het waren voornamelijk ondernemersgroepen en milieu-organisaties die de kans grepen om hun zegje te doen voor of tegen de komst van de megamall. De vijf burgers die inspraken waren allemaal mensen die al eerder de weg hadden weten te vinden naar de politiek. De afgelopen tijd hebben SP-ers flyers uitgedeeld in ondermeer wijkwinkelcentra met de voornaamste voors en tegens van de mall-kwestie. Veel Tilburgers gaven aan dat de kwestie zo ingewikkeld is dat ze niet alle aspecten en mogelijke gevolgen overzien. Daaruit concludeert de SP-fractie dat het hard nodig is om ook hén daadwerkelijk bij de discussie rondom de mall te betrekken. Een referendum over deze zaak is daarom meer dan op z`n plaats.Mega Mall

De diverse onderzoeksrapporten, de informatie van ontwikkelaar OVG-MDG en alle inspraakreacties geven de SP-raadsfractie aanleiding om de komst van de megamall in Tilburg af te wijzen. Maar volgens de SP is het belangrijker om de mening van zoveel mogelijk Tilburgers te vragen, dus ook van degenen die niet de weg naar het stadhuis en de politiek weten. De enorm grootschalige plannen hebben immers dito gevolgen voor de leefbaarheid van hun stad en voor de kwaliteit van hun leefomgeving.

De SP ziet in de 100.000m2 megamall meer bedreigingen dan kansen voor Tilburg. Zo zal het enorme complex veel meer verkeer aantrekken waardoor de toegangswegen moeten worden verbreed. De schade aan luchtkwaliteit, natuur en leefomgeving zal op zijn minst aanzienlijk zijn. De verwachting dat mall-bezoekers ook Tilburg zelf zullen bezoeken en daar geld in het laatje brengen vindt de SP niet reëel: Het mall-complex moet zo groot en veelomvattend worden dat bezoekers er gemakkelijk een hele dag kunnen doorbrengen. Ook -en dat is volgens fractievoorzitter Veerle Slegers van doorslaggevend belang geweest voor het afwijzende SP-standpunt- heeft ontwikkelaar-investeerder OVG in een jaar tijd niet hard kunnen maken dat in de mall een uniek en aanvullend winkelaanbod komt in plaats van een aanbod dat de winkels in het centrum van de stad en in de wijkwinkelcentra kapot concurreert.

Slegers: “In deze wilde, vage, vooralsnog niet goed onderbouwde mall-plannen is de menselijke maat zoek. We komen er met ons allen juist steeds meer achter dat grootschaligheid onwenselijk en vaak zelfs onmenselijk is, of het nou gaat om scholen, zorginstellingen of veehouderijen gaat: Grootschaligheid maakt meer kapot dan ons lief is. Ondermeer in de VS, Engeland en België blijkt dat stadscentra en wijkwinkels ten dode zijn opgeschreven na de komst van een grote mall. Een levendig centrum is niet alleen economisch maar ook sociaal het hart van een stad en een wijk. En wijkbewoners hebben behoefte aan, en recht op winkels in de buurt. Zodat ze niet voor een paar sokken of een broek naar een dure mall aan de rand van de stad hoeven, als het wijkwinkelcentrum door oneigenlijke concurrentie op de fles is gegaan.”

Dat de recente en lopende investeringen in bijvoorbeeld het Pieter Vreedeplein, de Westermarkt en het Wagnerplein weleens weggegooid geld zouden kunnen zijn, is nog een tegen-argument van de SP. Net als het gegeven dat het mall-idee is bedacht door een Amerikaanse investeerder die vooral veel geld wil verdienen en zich vanuit de aard van het beestje niet al te druk zal maken om Tilburgse belangen.

“We staan uiteraard open voor allerlei nieuwe ideeën en plannen om de economische ontwikkeling van Tilburg flink bergopwaarts te helpen. Meer arbeidsplaatsen betekenen immers meer kansen voor Tilburgers op bestaanszekerheid, keuzevrijheid en dus een prettig leven”, aldus Slegers. “Maar laten we eerst maar eens plannen maken en uitvoeren in de Spoorzone. En die plannen moeten in elk geval niet ten koste gaan van de kansen van andere Tilburgers. Menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit, daar gaat het ons om. Een gezonde economie gaat hand in hand met een duurzame sociale ontwikkeling. En juist daarom zouden álle Tilburgers moeten kunnen meepraten over de mall-kwestie. Want het gaat over de kwaliteit van hún lokale samenleving. En van hun leven.”

T-Mall : Geef uw mening

U bent hier