h

Vierduizend steunbetuigingen voor Fatma

19 december 2008

Vierduizend steunbetuigingen voor Fatma

Meer dan vierduizend handtekeningen haalden de leerlingen van basisschool de Zuidwester aan de Staringstraat deze week op voor Fatma. Vandaag kwam wethouder Gon Mevis ze in ontvangst nemen, met de belofte de volle doos aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst te geven. Want het is de IND die Fatma, moeder van Rana en Rima en echtgenote van Farouk, terug wil sturen naar Algerije. Tijdens de kerstviering in wijkcentrum de Nieuwe Stede zongen de kinderen uit volle borst het speciaal voor Fatma geschreven strijdlied Het Zuidwesterlied.
Fatma met de aanbiedster

De Zuidwester organiseerde enkele weken geleden een tekenwedstrijd met als thema de Rechten van het Kind. Van de mooiste tekening maakte de SP-drukkerij een prachtige poster en dito kaarten. Op elke kaart pasten 8 handtekeningen. In amper een week verzamelden de leerlingen daarmee meer dan 4000 handtekeningen. Onder de mensen die tekenden waren alle ouders, leerkrachten, medewerkers van de Twern, personeel van andere basisscholen maar ook van het WillemII-college, buurtbewoners, etc. En in de hele buurt hingen de posters voor de ramen.

De IND heeft bepaald dat Fatma alleen vanuit Algerije een zogenaamd MVV mag aanvragen: Een Machtiging voor Voorlopig Verblijf in Nederland. Ze is al 8 jaar in Nederland, zal niet veilig zijn in Algerije en moet haar kinderen en zieke man hier achterlaten. Ze heeft geen geld en geen werk in Algerije. Maar vooralsnog heeft de IND aan dat alles geen boodschap. Bovendien wil de Algerijnse consul niet aan haar terugkeer naar Algerije meewerken. Patstelling dus: Ze mag niet blijven en ze kan niet terug. En dat zorgt voor veel stress en ellende in het gezin. Bovendien is er weinig geld: Omdat Fatma geen status heeft in Nederland, krijgt haar zieke man Farouk slechts een uitkering voor een éénoudergezin. Ze zijn dus aangewezen op de Voedselbank. En Fatma is niet verzekerd tegen ziekte.

Deze situatie kan niet blijven voortbestaan. De SP zal dus actie blijven voeren, samen met de Zuidwester, Fatma’s buren en iedereen die Fatma en haar gezin een warm hart toedraagt. Net zolang totdat de IND toegeeft dat Fatma gewoon in Nederland moet blijven. Definitief.

Het Zuidwesterlied

En van je hela hola de Zuidwesterschool
Hela hola de ZuidwesterschoolWethouder Mevis betuigt zijn steun
Hela hola de Zuidwesterschool
Hela hela hela ho !

Het is vandaag de dag
Voor de rechten van het kind
Het recht op zorg en liefde
Is wat je bij je ouders vindt

Wij voeren samen actie
Want Fatma die hoort hier
Zij hoort bij haar dochters
Hun gezin bestaat uit vier

Al zoveel jaren samen
Ze horen bij elkaar
Terug naar Algerije
Dat brengt Fatma in gevaar

Wij hebben heel wat vragenDoos met handtekeningen
Voor de IND
Twee meisjes zonder moeder
Dat is geen goed idee

Voor Rima en voor Rana
Staan wij nu op de bres
Minister luister even
Wij lezen u de les

Het kan toch echt niet zo zijn
Dat Fatma hier moet gaan
En dat ze dan haar dochters
Alleen moet laten staan

Op school mag je nooit vechten
Dat leerden wij heel vaak.
Nu knokken we met zijn allen
Voor deze goede zaak !!Zuidwesterlied

Eerdere berichten over Fatma
Probleem Fatma nog steeds niet opgelost
Fatma wordt uitgezet!

U bent hier