h

Vertrek wethouder Backx logisch maar dramatisch

16 februari 2009

Vertrek wethouder Backx logisch maar dramatisch

Op 10 februari werd aan het college bekend gemaakt dat de verbouwingskosten van het Midi theater een overschrijding kende van 1,9 miljoen euro. In de coalitieonderhandelingen was afgesproken dat deze kosten niet meer dan 5 miljoen zouden bedragen. Op dit politiek gevoelige dossier kon een dergelijke overschrijding niet zonder gevolgen blijven. Het vertrek van wethouder Backx is daarmee een logische consequentie, maar tegelijkertijd een persoonlijk drama.

Bij de college-onderhandeling is ook lang gesproken over een nieuwe bestuursstijl. Die zou transparant, eerlijk en verantwoordelijk zijn. De stap van wethouder Backx is geheel hiermee in lijn. De SP kan de moedige beslissing van de wethouder waarderen. Wij rekenen er op dat hij snel wordt opgevolgd door een wethouder van de PvdA die in staat gesteld moet worden snel orde op zaken te stellen.

De opstelling van de SP fractie inzake Midi is niet veranderd: zoals alle partijen in de gemeenteraad steunden wij de aankoop van het pand met de bedoeling dit om te bouwen tot een theater. Ook de invulling van het theaterconcept had en heeft onze instemming. Onze kritiek betrof het bedrijfsplan en de financiering. Daarvoor zijn in de collegeonderhandelingen harde afspraken gemaakt, reden voor de SP om in te stemmen met voorzetting van het project.

Een diepgaand onderzoek door een externe partij moet volledige duidelijkheid geven over de gang van zaken sinds het aantreden van het nieuwe college. Pas dan is het mogelijk om op basis van feiten een juiste analyse te maken.

U bent hier